Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Podvodníci okradli 90-ročnú starenku. Úspory ju prinútili vyhodiť von oknom
Zdielať na

Podvodníci okradli 90-ročnú starenku. Úspory ju prinútili vyhodiť von oknom

ČADCA / Viacerí dôchodcovia na Slovensku prišli o peniaze rovnakým spôsobom. Páchatelia im telefonujú s tým, že ich prinútia, aby svoje peniaze a cennosti vyhodili von oknom. Policajti v Bratislavskom kraji evidujú viacero takýchto prípadov a ďalšie pribudli aj v trenčianskom kraji či na Kysuciach.

"Neviete, kedy budete musieť ísť do nemocnice, alebo čo budete potrebovať, takže tie úspory som musela nejakú rezervu mať," povedala okradnutá dôchodkyňa. Medzi obete, ktoré prišli o svoje dlhoročné úspory, patrí aj žena z Čadce, ktorá má 90 rokov. Neskoro večer prijala od neznámeho muža telefonát na pevnú linku.

"Predstavil sa ako zamestnanec pošty, ktorý jej osobne doručí finančnú hotovosť a hovor ukončil," uviedla hovorkyňa KR PZ Žilina Gabriela Kremeňová. Potom prišiel ďalší telefonát. Muž na druhej strane linky sa jej predstavil ako policajt, ktorý ju chce ochrániť, pretože je v ohrození, lebo sa niekto chystá okradnúť ju. "Počas rozhovoru zisťoval finančné pomery a žiadal vložiť všetky peniaze a cennosti do igelitovej tašky, ktorú má vyhodiť z balkóna," povedala Kremeňová. "Ja som bola hlúpa, mala som sa ísť pozrieť na ten balkón, lenže ten strach, že sú ozbrojení, ja sama v tej chalupe," uviedla dôchodkyňa. 

Vystrašená seniorka v domnienke, že nablízku sú zlodeji, ktorí jej môžu aj ublížiť poslušne plnila každý jeden príkaz z telefónu. "Týmto podvodným konaním neznámy páchateľ spôsobil žene celkovú škodu najmenej 12-tisíc eur," povedala Kremeňová. "Naozaj je to absolútny suterén páchania trestnej činnosti, toto dokáže urobiť naozaj iba sviňa," uviedol hovorca mesta Čadca Marián Kráľ. 

Zaujímavé na tomto prípade je, že už pred štvrťrokom chceli túto Kysučanku nachytať iným trikom, ale nenaletela im. "Mestská polícia pravidelne informuje seniorov o podvodníkoch, o ich fintách, ktoré sú stále nové a aktuálne. Bohužiaľ, nie vždy sa táto informácia dostane k všetkým seniorom, hlavne tým najstarším," povedala preventistka Mestskej polície Čadca Marcela Voreková. Tentoraz, 90-ročná Čadčianka klamstvám uverila a pridala sa tak do zoznamu podvedených penzistov. "Nič im neprajem, len, aby im to pán Boh vrátil to, čo urobili mne," dodal okradnutá dôchodkyňa. 

Najčítanejšie správy