Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Paraglajdistovi zlyhal motor a musel núdzovo pristáť. Zachytil sa o lanko a odtrhol pouličné osvetlenie
Zdielať na

Paraglajdistovi zlyhal motor a musel núdzovo pristáť. Zachytil sa o lanko a odtrhol pouličné osvetlenie

HUMENNÉ / Paraglajdista mal šťastie v nešťastí. Pilotovi motorového padáku zlyhal motor a musel núdzovo pristáť na najbližšej možnej ploche. Pri pristátí sa zachytil o lanko, ktoré je natiahnuté cez rieku Laborec. Lanko si však nevšimol, zachytil ho krytom vrtule motora a odtrhol tak pouličné osvetlenie.

K udalosti došlo podvečer neďaleko Laborca v Humennom. Mladý paraglajdista podľa zistení TV JOJ pochádza z okresu Vranov nad Topľou. Mala to byť nešťastná zhoda náhod. Podľa dostupných informácií došlo totiž k zlyhaniu motora.

"V takejto neštandardnej situácii začína fungovať adrenalín. Keď sa rozhodol pristáť pri rieke Laborec, tak bol v kritickej situácii a asi nemal šancu zaregistrovať to lanko," hovorí vyšetrovateľ Leteckého a námorného útvaru Arnošt Foff. 

"Osoba pri prelete motorovým klzákom ponad rieku Laborec padákom zachytila oceľové lanko natiahnuté ponad rieku, ktoré bolo uchytené o lampu verejného osvetlenia. Zároveň došlo k poškodeniu lampy pouličného osvetlenia pri cyklistickom chodníku," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove, Jana Ligdayová.

Nebyť lanka, pilot by zrejme pristál bezpečne, keďže stroj dokáže aj po zlyhaní motora ovládať.

"Ten padák je riaditeľný, bežne piloti pristávajú na futbalových ihriskách, motor vypne a pristane ako parašutista s padákom," povedal Foff.

Táto udalosť má aj trestnoprávnu dohru. Prípad policajti riešia ako prečin poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia. "Je to aj memento pre druhé prípady, aby sa pri takýchto prekážkach zavesili výstražné znaky, keď dôjde k takej stiuácii, aby pilot vedel, že má prekážku," uviedol Foff.

Vyšetrovateľ leteckého a námorného útvaru vysvetľuje, že paraglajdista mal obrovské šťastie a mohlo to skončil oveľa horšie ako len zničeným osvetlením.

"Predstavme si, že to lanko by zachytil v oblasti krku. Lanko je v hrúbke 4 mm, pri tej rýchlosti by lanko určite ublížilo pilotovi," dodal vyšetrovateľ Leteckého a námorného útvaru.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy