Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Chcel zarobiť na obchode s kryptomenami. Nakoniec ho ale okradli o 27-tisíc eur
Zdielať na

Chcel zarobiť na obchode s kryptomenami. Nakoniec ho ale okradli o 27-tisíc eur

HUMENNÉ / Bol presvedčený, že zarobí na obchode s kryptomenami, no dopadlo to naopak. Neznámy páchateľ postupne pripravil 57-ročného Humenčana o takmer 27-tisíc eur. Údajne výnosný biznis sa tak zmenil na podvod. Šanca, že svoje peniaze dostane späť, je minimálna.

Podľa zistení polície, páchatelia vystupovali pod falošnými menami. Muža kontaktovali s úmyslom obchodovania prostredníctvom internetu. Tvárili sa, že zastupujú konkrétnu spoločnosť.

"Poškodený muž bol presvedčený, že ide o obchod s kryptomenami, ako aj s inými komoditami spoločnosti," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove, Jana Ligdayová.

"Je to veľmi komplikovaný systém, nie je to jednoduchá vec. Pokiaľ sa na niečo necítim, neviem o tom, tí ľudia za mnou osobne neprídu, nespíšu zmluvu, určite neposielať peniaze, nedôverovať," hovorí Davik Kulik, IT predajca.

Lenže Humenčan obchodníkom uveril a za štyri mesiace im poslal desaťtisíce eur. "57-ročný muž im v niekoľkých čiastkový platbách postupne poslal sumu vo výške takmer 27-tisíc eur," potvrdila Ligdayová.

"Šanca na to, aby sa vrátili peniaze, ktoré ste investovali, je nulová, neviem si predstaviť, ako by to išlo, keď sa peniaze niekoľkokrát presunú, že ako sa dostanete k nejakým peniazom," vysvetlil Kulik.

Policajti tento prípad prešetrujú ako zločin podvodu. Kto muža o peniaze pripravil, to jasné nie je. Páchateľ je zatiaľ neznámy. Polícia opakovane upozorňuje, aby si ľudia v prvom rade preverili totožnosť a serióznosť osôb, s ktorými sa púšťajú do obchodovania.

"Nezabúdajme, že internet je prostriedok, ale nie overovací systém," upozornila Ligdayová.

"Sú aj oficiálne, dá sa obchodovať s menami, viete s tým obchodovať ako na burze, dá sa povedať, ale to je pre ľudí, ktorí to majú naštudované, je to kumšt," dodal Kulik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy