Skoro jasno
16°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Expolicajta po kontroverznom zákroku vyzliekli z uniformy. Kauza znova putuje na okresný súd
Zdielať na

Expolicajta po kontroverznom zákroku vyzliekli z uniformy. Kauza znova putuje na okresný súd

BRATISLAVA / Kauza sa ťahá roky, no definitívny rozsudok je stále v nedohľadne. Expolicajta Ľuboša Tiefenbacha nadriadení vyzliekli z uniformy po kontroverznom zákroku voči dvom ženám pri bežnej cestnej kontrole. Incident sa odohral takmer pred desaťročím. Časť zákroku si dcéra nakrútila na mobil. Tiefenbach uspel na krajskom súde s odvolaním a kauza tak opäť putuje na okresný súd.

Kontroverzný zákrok z roku 2014 vyvolal vlnu kritiky v radoch polície. Po zverejnení videa Ľuboša Tiefenbacha vyzliekli z uniformy. Celá kauza skončila až pred súdom a obžalovaný expolicajt si vlani vypočul rozsudok. Súd mu vymeral za zneužitie právomoci verejného činiteľa a obmedzovanie osobnej slobody trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov. "Mám stále bolesti a celé to mám pred očami," povedala poškodená. 

"Súdim sa skoro deviaty a za týmto zákrokom voči dvom hysterickým ženám si stojím," uviedol Tiefenbach. Expolicajt sa odvolal a o kauze rozhodoval krajský súd. Ten skonštatoval, že boli porušené práva na jeho obhajobu. "To súvisí s tým posledným pojednávaním, ktoré bolo vykonané vyslovene nehumánnym spôsobom vo vzťahu k obžalovanému," povedal obhajca Matej Krajči. 

V praxi to znamená, že celá kauza sa vracia späť na Okresný súd do Petržalky a to do bodu, kedy odznejú záverečné reči a padne aj rozsudok. V minulosti dokonca Tiefenbach podal na sudkyňu okresného súdu Wilinatovú trestné oznámenie. Od začiatku ju namieta pre zaujatosť. Aj po rokoch tvrdí, že zákrok bol vykonaný správne a kým jeho začali stíhať, bývalého parťáka zo zásahu povýšili. "Bol po mojom obvinení prevelený ihneď na inšpekciu, kde ma predal za funkciu, následne na NAKU, kde zistili, že sa dopustil podvodu, kde preukazoval falzifikát vysokej školy a v tichosti musel odísť z radov polície," uviedol Tiefenbach. Ak by ex-policajt v budúcnosti uspel a súd by ho definitívne oslobodil spod obžaloby, tak by sa do policajného zboru už pravdepodobne nevrátil, no ako tvrdí, trval by na odškodnom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy