Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na južnom Slovensku vlky napadli stádo oviec. Viaceré zvieratá uhynuli
Zdielať na

Na južnom Slovensku vlky napadli stádo oviec. Viaceré zvieratá uhynuli

ŽITAVANY / V obci Žitavany v noci vyčíňali vlky. Napadli stádo oviec v areáli tamojšieho družstva. Viaceré zvieratá uhynuli a ďalšie museli utratiť. Dlhoroční poľovníci hovoria o tom, že s útokom vlka sa v tejto oblasti ešte nikdy nestretli.

Majiteľ tvrdí, že večer, keď odchádzal bolo všetko v poriadku. To, že sa počas noci niečo udialo si v areáli družstva všimli až ráno. "Prišiel vlk alebo vlci, ktorí mi strhli 10-11 oviec a 5-6 jahniat," hovorí majiteľ oviec Ján Zachariáš. To, že ide o útok vlka bolo zrejmé podľa zranení a stôp.

Uhynuté zvieratá našli roztrúsené po okolí

Ovce boli v noci pod prístreškom. Na skazu, ktorú narobili s ovcami vlky, majiteľ ťažko hľadal slová. To, že sa v okolí vyskytujú vlky dokazuje aj záber z fotopasce. "Asi 4 km od miesta útoku bol zaznamenaný vlk, čo nie je tradičné pre tento región," uviedol poľovník Milan Garaj. 

Vlk, napadol aj ovcu, ktorá mala na svet priviesť dve jahniatka. Je zranená a budú ju musieť utratiť. "Určite by to boli dvojičky. Čakal som na to, ako na spasenie, ešte večer som ju kontroloval a teraz chúďa s do hryzeným krkom," hovorí Zachariáš. 

Ovce sú zranené a musia ich utratiť

Deväť oviec v strese utieklo, aj napriek hľadaniu sa ich nepodarilo nájsť. Majiteľ sa chystá urobiť viaceré opatrenia, aby takémuto útoku zabrániť. Prípadom sa zaoberajú úrady aj polícia. "Vlastne, že vlci roztrhali ovčie stádo, to sa stalo prvýkrát," hovorí Garaj. 

"Je to záľuba, človek tomu venuje voľný čas a tie následky sú, aké sú a človeka to bolí," tvrdí Zachariáš. K útoku došlo iba pár metrov od rodinných domov. Odborníci hovoria, že aj napriek tomu, že sú veľmi plaché zvieratá, postupne strácajú ostražitosť. Ľudia by mali byť opatrní. "Treba si dávať pozor, minimálne si svietiť a byť hlučný, ale môže sa to hocikedy stať aj cez deň," hovorí Garaj. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy