Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na Slovensku hlásia zvýšený záujem o zbrane
Zdielať na

Na Slovensku hlásia zvýšený záujem o zbrane

BRATISLAVA / Polícia eviduje približne 152 tisíc držiteľov zbrojných preukazov a státisíce zbraní. Ich počet pritom stále rastie. Svoje o tom vedia aj majitelia strelníc. Od vypuknutia konfliktu na Ukrajine registrujú zvýšený nápor nováčikov. Výrazne stúpol aj predaj zbraní a streliva.

Za prvé tri mesiace tohto roka vydali policajné útvary približne 4 000 zbrojných preukazov. Zaevidovali tiež viac ako 4 400 zbraní. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka tak ide o viac ako polovičný nárast. "V priebehu mesiaca február 2022 bolo vykonaných cez 200 skúšok z odbornej spôsobilosti na zbrojný preukaz," informovala hovorkyňa Prezídia policajného zboru SR Denisa Bárdyová. 

Za zvýšením dopytom je zmena zákona

Podľa polície je jednou z príčin novela zákona, ktorá nadobudla účinnosť vo februári tohto roka. "Vyžaduje evidenciu zbraní, ktoré doteraz evidované byť nemuseli a to aj spätne. Ľudia sú povinní do určitého termínu zaevidovať aj zbrane, ktoré už doma majú," vysvetlil Ľudovít Miklánek zo Združenia vlastníkov strelných zbraní Legis Telum. Zbrojný preukaz si musia vybaviť aj na niektoré typy zbraní, pri ktorých to doteraz povinné nebolo. Jedným z dôvodov vysokého záujmu sú podľa polície aj protipandemické opatrenia. "Oddelenia dokladov a evidencií fungovali v obmedzenom režime, rovnako bol obmedzený pohyb obyvateľstva," konštatovala hovorkyňa Bárdyová. 

Dôvodom môže byť aj situácia na Ukrajine

"Jedna príčina je situácia na Ukrajine, kedy ľudia viacej začali vnímať nejakú potrebu bezpečia, zaistenia si bezpečnosti," uviedol Miklánek. Aj dôsledkom toho stúpa záujem o prípravu na skúšku, potrebnú na vydanie zbrojného preukazu. Zvýšený nápor záujemcov zaznamenali aj strelnice. Ide častokrát o ľudí, ktorí sa chcú naučiť manipulovať so zbraňou, aby sa ňou v prípade nevyhnutnosti mohli brániť. "Tam je evidentný záujem, evidentný nárast okolo 150 percent. Ďalej je zvýšený záujem o nákup streliva. To je okolo 200 percent," informoval Miroslav Chrenko, spolumajiteľ strelnice v Bratislave. A to aj napriek tomu, že cena streliva podstatne stúpa. Strelnice zaznamenali aj dvestopercentný nárast predaja zbraní. Niektoré modely už ani nezoženiete.

Dopyt aj po nepriestrelných vestách

"Veľký dopyt je aj na nepriestrelné vesty, ktoré sme v minulosti vôbec nepredávali a ľudia sa na to nepýtali. Pôvodne to používali len pracovníci SBS," povedal Chrenko. Veľký záujem o strelnice je predovšetkým u mladých ľudí. "Hlavne tí mladí ľudia, ktorí nemali základnú vojenskú službu a vlastne sa s tým úplne zoznamujú prvýkrát," uviedol Chrenko. Podľa odborníkov dochádza k podobným trendom obzvlášť počas kríz. V minulosti to bola napríklad migračná kríza v Európe, aktuálne je to vojenský konflikt u našich východných susedov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy