Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Jeruzaleme sa prvýkrát stretol potomok slávnej rabínskej dynastie s politickou reprezentáciou zo Slovenska
Zdielať na

V Jeruzaleme sa prvýkrát stretol potomok slávnej rabínskej dynastie s politickou reprezentáciou zo Slovenska

IZRAEL / Štáb televízie JOJ sa zúčastnil na významnej udalosti v Izraeli. Ako jediný nakrúcal stretnutie delegácie vedenej predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom a potomka uctievanej dynastie, ktorej zakladateľom bol svetoznámy rabín Chatam Sofer, pôsobiaci v Bratislave. Išlo o vôbec prvé takéto stretnutie na oficiálnej úrovni v dejinách moderného Slovenska.

V Jeruzaleme sa prvýkrát stretáva potomok slávnej rabínskej dynastie so štátnou politickou reprezentáciou zo Slovenska. Hostiteľom je rabín Isaac Schapira. V Izraeli ide o váženú osobu, jeho otec bol významným politikom a poslancom Knessetu. Okrem obchodovania sa Schapira venuje najmä záchrane židovských cintorínov v strednej a východnej Európe. "Bolo to veľmi dôležité stretnutie. Tento rok sme zaradili Slovensko medzi naše priority, čo sa týka obnovy židovských cintorínov. Navštívili sme 450 cintorínov, z toho sme 150 si vyžaduje urýchlenú opravu, aby sme ich mohli zachrániť," povedal Isaac Schapira. 

Práve stretnutie s rabínom Schapirom je vyvrcholením návštevy slovenskej delegácie v Izraeli. Raritná medaila s vyobrazením Chatama Sofera, ktorú mu priniesli zo Slovenska, je prejavom úcty nielen k nemu, ale aj k celej jeho rodine. "Rabín Schapira si to nesmierne vážil, videl som akú radosť mal z toho, povedal, že si to doma vystaví, pretože to je dnes prakticky nezohnateľné," uviedol Boris Kollár. 

Schapira sa narodil v Izraeli, ale jeho predkovia pochádzali z Bratislavy, boli hlavnými rabínmi Bratislavy do roku 1943. Pred nacistami ušli do Jeruzalema a založili tam náboženskú obec, aj školu.

V Jeruzaleme, v časti Givat Shaul sa nachádza Pressburg Ješiva. "Budova rabínskej školy Ješivy, ktorú dal postaviť môj starý otec, nesie názov Pressburg ješiva. Predstavuje akési prepojenie s ješivou, ktorá kedysi fungovala v Bratislave. Školu vedie naša rodina, ja som už siedma generácia Chatama Sofera," dodal hlavný rabín Avraham Schreiber. Do ješivy sa slovenská delegácia tentoraz nedostala, ale rabín Schapira vyjadril nádej, že ju navštívi či už naša prezidentka alebo premiér v budúcnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy