Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Odsúdení exministri z SNS, ktorí sú známi z nástenkového tendra, neuspeli s dovolaním
Zdielať na

Odsúdení exministri z SNS, ktorí sú známi z nástenkového tendra, neuspeli s dovolaním

BRATISLAVA / Odsúdení exministri z SNS, ktorí sú známi z nástenkového tendra, majú smolu. Najvyšší súd im totiž zamietol dovolania. Dvojica žiadala, aby všetky rozsudky boli zrušené a aby ich prepustili na slobodu. Mariána Janúšeka a Igora Štefanova poslal Najvyšší súd SR v roku 2018 do väzenia na dlhé roky. Súd im vtedy udelil exemplárne tresty. Kauza podľa vtedajšieho predsedu senátu traumatizovala spoločnosť.

Podľa súdu 100 miliónový tender ušili na mieru vybranému konzorciu firiem blízkych Jánovi Slotovi a oznam o súťaži v skutočnosti nevyvesili ani na povestnú nástenku, ktorou sa obhajovali. Janušek so Štefanovom vytvorili v rámci verejného obstarávania na reklamné služby podmienky pre vopred vybraného uchádzača. "Laicky povedané, obžalovaní spolu s ďalšími osobami verejné obstarávanie len fingovali, bolo to bábkové divadlo," hovorí predseda senátu. 

Najvyšší súd dvojicu v roku 2018 poslal na tvrdo za mreže. Boli vôbec prvými vysokopostavenými politikmi, ktorí skončili v base. Ex-minister Marian Janušek dostal 11 rokov. Jeho nástupca Igor Štefanov dostal 9 rokov. Obaja dostali aj finančný trest 30 000 eur a zákaz päť rokov pôsobiť vo verejných funkciách. Dvojica podala mimoriadne dovolanie o ktorom vo štvrtok, 24. marca, rozhodoval Najvyšší súd SR.

Dvojica na najvyšší súd neprišla. Obaja dali súhlas, aby sa konala v ich neprítomnosti. Ex-ministri sa v dovolaní sťažovali, že došlo k procesným chybám. Nepáčila sa im ani právna kvalifikácia. Žiadali, aby všetky rozsudky boli zrušené a aby ich prepustili na slobodu. Senát mal ale iný názor. "Dovolania obvinených Ing. Mariána Janušeka a Ing. Igora Štefanova sa zamieta," hovorí sudca. 

"Ja sa s rozhodnutím stotožňujem. Argumentáciou dovolacieho súdu, najvyššieho súdu Slovenskej republiky. Proti tomuto rozhodnutiu už ďalší opravný prostriedok nie je prípustný," hovorí prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Alexander Bíró. 

"Teraz máme úmysel podrobiť toto rozhodnutie, či obstojí z pohľadu ochrany základných ľudských práv a slobôd, čiže podávame ústavnú sťažnosť," tvrdí advokát Juraj Bizoň.

"Keď sa pozeráte na vývoj judikatúry Ústavného súdu SR, tak tu máme množstvo rozhodnutí ústavného súdu, kde sústavne vyčítajú porušenie základných práv na obhajobu. Zrušujú rozsudky súdov," hovorí advokát Michal Mandzák. Odsúdený Štefanov môže požiadať o podmienečné prepustenie už v roku 2023. Jeho kolega Janušek o 4 roky neskôr.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy