Polojasno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Policajta Martina Turčana, ktorý zastrelil kolegu v službe, previezli na psychiatriu. Mal byť agresívny
Zdielať na

Policajta Martina Turčana, ktorý zastrelil kolegu v službe, previezli na psychiatriu. Mal byť agresívny

PREŠOV / Policajti zverejnili fotografiu ich mladého kolegu Filipa, ktorý zomrel po streľbe v Prešove. Troma ranami ho zasiahol syn primátorky Prešova, ktorý proti nemu vytiahol zbraň počas ich spoločnej služby. Z miesta činu ušiel, no policajti ho vypátrali a zadržali. Prípad prevzala Inšpekcia Ministerstva vnútra SR a policajta, ktorý pripravil svojho kolegu o život, umiestnili do cely policajného zaistenia. Ráno ju podľa informácií TV JOJ opustil.

​Hneď po incidente zadržaného policajta previezli do nemocnice. Strážili ho na psychiatrickom oddelení. Počas jeho pobytu v policajnej cele napadol službukonajúcich policajtov. Ministerstvo vnútra na otázky o presune zadržaného policajta do nemocnice neodpovedalo. "Sú vykonávané všetky potrebné procesné úkony, ktorých akékoľvek zverejnenie by mohlo zmariť ďalšie vyšetrovanie, jeho postupy, či taktiku," podalo vyjadrenie ministerstvo vnútra. 

"Sľubujem, že sa k tomu vyjadríme, že bude vyvodená zodpovednosť, ak tam bude na to dôvod," povedal prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran. Podľa informácií TV JOJ mal policajt, ktorý strieľal na kolegu, už v minulosti problémy a liečil sa na psychiatrii. Ľudia sa pýtajú, ako je možné, že bol napriek tomu v policajnom zbore a mal služobnú zbraň. Na jeho podozrivé správanie pritom mali upozorňovať aj jeho kolegovia. "Ťažko teraz hovoriť, kto to mal zistiť, stalo sa to, že ušlo to pozornosti tomu, kto to mal riešiť," povedal konzultant z oblasti kriminalistiky Matej Snopko. 

"Ak sa to potvrdí, že nadriadený nezohľadnil informácie, ktoré mal k dispozícii, že policajt by mohol skratovo konať, bude vyvodená zodpovednosť ale zatiaľ také informácie nemáme," uviedol Hamran. "Keď má nadriadený podozrenie, že jeho podriadený má problémy alebo sa prejavujú určité známky, že by sa mal podriadený psychodiagnostickému vyšetreniu, tak by mal nadriadený takto postupovať, aby predišiel ďalším možným problémom," povedala expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.. 

Takzvané psychotesty absolvuje každý uchádzač pred prijatím do policajného zboru. Podľa expertky na trestné právo, systém nie je nastavený tak, aby sa psychotesty opakovali v určitých intervaloch. A práve to môže byť problém. "Žandár je tiež človek, môže ochorieť, mali to hlásiť, malo sa to riešiť a to že to takto dopadlo je znakom toho že sa to neriešilo efektívne a trestať ťažko niekoho za to, ale vylepšiť ten systém," uviedol Snopko. "Možno prehodnotíme aj celý systém vykonávania psychotestov lebo jedno zlyhanie nemôže povedať že systém je zlý, to znamená potrebujeme si to rozpracovať a pozrieť sa na dôkazy, ktoré sú k dispozícii," dodal Hamran. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy