Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Padol právoplatný verdikt: Lukáš za vraždu otca a nevlastnej matky ide do väzenia na 19 rokov
Zdielať na

Padol právoplatný verdikt: Lukáš za vraždu otca a nevlastnej matky ide do väzenia na 19 rokov

BRATISLAVA / V spánku zavraždil nožom otca a jeho družku. Po brutálnom útoku spoločne s mladšou sestrou podpálili dom aby zahladili stopy. Motívom mala byť pomsta. Otec ich mal dlhodobo týrať. Pred Najvyšší súd sa dnes postavil Lukáš, ktorého vlani poslal prvostupňový súd na 19 rokov za mreže.

V novembri 2020 otriasla obcou Lednické Rovne tragédia. Lukáš sa vrátil zo zahraničia, aby zniesol zo sveta otca a jeho družku. Otec mal roky týrať Lukáša, jeho matku, macochu ale aj mladšie sestry. Dokonca mal jednu z nevlastných dcér znásilniť. Vražda mala byť akýmsi vykúpením od jeho dlhodobej tyranie. "Je mi veľmi ľúto, čo som spáchal a opäť sa chcem ospravedlniť mojej rodine a rodine Žanety, za to čo som im spôsobil. Viem, že som všetkým ublížil," povedal Lukáš. 

Lukáš si počkal, kým otec s partnerkou Žanetou zaspia. Nadránom prišiel do ich izby a dvojicu dobodal nožom. Po vražde zavolal svoju 13-ročnú sestru Vanesu, aby doniesla horľavinu. Telá s domom poliali a zapálili. Vlani Špecializovaný trestný súd poslal Lukáša za úkladnú vraždu na 19 rokov do väzenia s maximálnym stupňom stráženia. Voči rozsudku sa odvolal. Posledné slovo tak mal dnes Najvyšší súd. "V zásade sme nevideli žiadne pochybenie pokiaľ ide o uloženie trestu, jeho dĺžku a spôsob jeho výkonu. To znamená 19 rokov, maximálny stupeň stráženia," uviedol predseda senátu Najvyššieho súdu Peter Paluda. 

"Išlo o uloženie spravodlivého trestu. Tá dynamika rodinných vzťahov v rodine bola mimoriadne rozvetvená," povedal špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Obhajoba okrem zníženia trestu žiadala aj o preradenie do väznice s nižším stupňom stráženia. "Pokiaľ ukladáte trest 15 rokov a viac, tak nemôžete preradiť z vyššieho stupňa do nižšieho a ešte nižšieho," uviedol Lipšic. Lukášove dve maloleté sestry by sa mali aktuálne nachádzať v detskom domove. Rozsudok v tejto kauze je po dnešnom dni právoplatný. Odsúdeného Lukáša odviezla eskorta rovno do leopoldovskej väznice.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy