Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Žena si mala kvôli majetku objednať vraždu matky a otčima. Hrozí jej mimoriadny trest
Zdielať na

Žena si mala kvôli majetku objednať vraždu matky a otčima. Hrozí jej mimoriadny trest

PEZINOK / Mala si objednať vraždu matky a otčima, pretože chcela získať ich rodinný dom. Podľa obžaloby si na to 50-ročná Ildikó chcela najať viacero komplicov. S prípravou dvojitej likvidácie jej mala pomáhať aj 78-ročná dôchodkyňa. Obe vinu popierajú. Ženám hrozia mimoriadne tresty. Poškodení sa odmietli zúčastniť pojednávania.

"Ide o prípravu úkladnej vraždy matky jednej z obžalovaných, ktorá takýmto spôsobom chcela odstrániť svoju matku a jej manžela z dôvodu sporu o nehnuteľnosť," informuje špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Po dvojicu starších žien si prišla NAKA vlani v júni počas akcie s krycím názvom Mrcha. Jednu odviedli v putách z Nových Zámkov a druhú z Gbeliec. Obe ženy skončili vo väzbe. Staršiu 78-ročnú Rozáliu neskôr z väzby prepustili. 50-ročná Ildikó je v nej dodnes.

O likvidáciu matky a otčima sa pokúšala viackrát 

Podľa obžaloby sa Ildikó chcela zbaviť matky s otčimom hneď trikrát. Na likvidáciu mala najprv osloviť známeho. Údajne mu ponúkla 10-tisíc eur. Päť by dostal vopred a päť po vražde, ku ktorej ale nedošlo. Druhýkrát sa matky plánovala zbaviť osobne, kým bol otčim v nemocnici. V noci sa chcela vkradnúť do domu a ubiť ju drevenou doskou. Tretí pokus mal vykonať ďalší muž, no to netušila, že ide o nasadeného policajného agenta. "Nebolo úplne detailne dohodnuté akým spôsobom. Boli použité informačné prostriedky. Bola zaznamenávaná telekomunikačná prevádzka. Bol použitý agent," informuje Lipšic. 

Ildikó mala prípravu vraždy svojej rodiny preberať s Rozáliou, tá ju v tom mala podporovať a pomáhať jej. Ildikó pred senátom vyhlásila, že ak by chcela matku zavraždiť, nepotrebuje na to pomoc a má na to príležitosť každý deň. Obe ženy tvrdia, že sú nevinné. Obžalované odmietli dohodu o vine a treste. Ženám hrozí, za vraždu v štádiu prípravy matky a jej manžela, 25 rokov alebo doživotie. "Som nevinná. Ja som stará žena. Pozrite sa na mňa. Ja by som dokázala niekomu povedať, aby zabil? Ani ona o tom tak nehovorila," hovorí obžalovaná Rozália. 

"Moja klientka vyhlásila, že je nevinná. Momentálne sme na začiatku a je predčasné sa vyjadrovať k dôkazom," uviedol obhajca obžalovanej Ildikó, Dušan Kolesár. Pojednávanie bude pokračovať 17. marca výsluchmi svedkov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy