Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zázrak na zámku v Kukse. Po tridsiatich rokoch sa na svoje miesto vrátilo vzácne dielo
Zdielať na

Zázrak na zámku v Kukse. Po tridsiatich rokoch sa na svoje miesto vrátilo vzácne dielo

KUKS / Českí policajti po tridsiatich rokoch objavili vzácny obraz. Tristoročné dielo chcel majiteľ predať v zahraničí za 10 miliónov. Policajtom pomohla šťastná náhoda a obraz môžu vrátiť tam, odkiaľ pred desiatkami rokov zmizol.

Pred tridsiatimi rokmi na zámku v Kukse došlo ku krádeži. "Vtedy okrem obrazu zmizlo viac predmetov, medzi inými aj Benátske zrkadlo," povedal kostolník Libor Švec. Po tridsiatich rokoch do galérie zavolal muž a povedal, že by ten istý obraz chcel predať do Francúzska. "Obraz som hneď spoznala," uviedla kurátorka galérie Martina Jandlová. 

"Jedná sa o synovca Františka Antonína Šporka, ktorý bol zakladateľom celého Kuksu. Maliar, ktorý ho portrétoval, zvečnil aj rodinu Ľudovíta XIV.," povedal Švec.  "Na miesto prišli kriminalisti a po overení, že sa naozaj jedná o spomínaný portrét, bol obraz zaistený," povedal jeden z kriminalistov. "Vrátenie obrazu považujeme za zázrak," uviedol Švec. 

Portrét sa vrátil na svoje pôvodné miesto. "Sme radi, že obraz je po tridsiatich rokoch opäť na zámku," uviedol Švec. Na 300-ročnom obraze sú známky reštaurovania a na niektorých miestach je plátno roztrhnuté. "Dá sa predpokladať, že plátno bolo poškodené na viacerých miestach," komentoval Švec. Obraz si návštevníci budú môcť pozrieť už v apríli, kedy sa otvára expozícia. O kompenzácii pôvodnému majiteľovi sa bude rokovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy