Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pandémia zhoršila stav na onkológii. Dostupnosť zdravotnej starostlivosti je stále znížená
Zdielať na

Pandémia zhoršila stav na onkológii. Dostupnosť zdravotnej starostlivosti je stále znížená

MARTIN / Pre pandémiu môžu mať onkologickí pacienti menšiu šancu na prežitie. To hovoria lekári vrátane odborníkov z martinskej nemocnice. Počas uplynulých dvoch rokov sa výrazne zhoršila dostupnosť zdravotnej starostlivosti a samotná diagnostika pacientov.

Na vysoko špecializovanej klinike v Univerzitnej nemocnice v Martine operujú prevažne pľúcne karcinómy, ich oddelenie už ale pandémia viackrát paralyzovala. "Keď porovnáme necovidový a covidové roky klesla nám operatíva o 40 percent," povedal prednosta Kliniky hrudníkovej chirurgie Anton Dzian. 

Reprofilizácia a odliv sestier a personálu z hrudníkovej chirurgie na covidové oddelenia spôsobili výrazný pokles operatívy, ale aj diagnostiky pacientov. Lekári dvíhajú varovný prst. "S diagnostikou je to horšie, v Žilinskom kraji nemáme pneumologické lôžko, suplujeme to na internistických lôžkach, pretože všetky naše lôžka sú covidové," uviedol primár kliniky pneumológie a ftizeológie Ivan Kocan. 

"Tie čísla pred pandémiou hovoria o tom, že 60 až 70 percent pacientov prichádza neskoro. V pokročilých štádiách už nedokážeme chirurgicky pomôcť a následkom pandémie sa tieto čísla ešte zvýšia," povedal Dzian. "Musíme si povedať, akú máme mortalitu a akú máme incidenciu nádorových ochorení pľúc. Rakovina pľúc je najsmrteľnejšie nádorové ochorenie u mužov," povedal Kocan. 

Aktuálne sa na oddelení hrudníkovej chirurgie opäť operuje v obmedzenom režime. "Boli sme zavretí od novembra do januára. Druhý týždeň sme dokázali postaviť personál a vrátili nám sestry z covidového oddelenia," uviedol Dzian. Teraz majú 11 pacientov, všetci majú za sebou náročné operácie aj 74-ročný Jozef. "Lekárom v Martine dôverujem a nemám s tým problém," povedal pán Jozef. "Som druhý deň po operácii a cítim sa dobre, je tu super tím," dodal pán Jozef. 

Pomohli by osobitné pneumologické ošetrovacie jednotky, aby nebola narušená biela medicína. "Nad týmto by sa mal zamyslieť štát, my nejakých pacientov musíme dať do úzadia, aby sme mohli riešiť pacientov s covidom. Dostupnosť pre ostatných pacientov sa zhoršuje, čiže je tu akútna potreba zlepšenia ambulantnej pneumologickej starostlivosti," dodal Kocan. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy