Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najsledovanejší drogový prípad: Súd rozhodol o mladíkovi, ktorý mal pri sebe 8 gramov marihuany
Zdielať na

Najsledovanejší drogový prípad: Súd rozhodol o mladíkovi, ktorý mal pri sebe 8 gramov marihuany

KOŠICE / Jeden z najsledovanejších drogových prípadov na Slovensku je na konci. Za necelých 8 gramov marihuany pôvodne dostal mladík vysoký trest. Prípad zaujal aj parlament, ktorý sa snaží o zmenu v trestnom konaní. Pôvodne hrozilo za tento čin mladíkovi až 12 a pol roka, dnes, 26.1. mu sudkyňa trest výrazne znížila.

Všetko sa to začalo vo februáru v roku 2019 v košickej pivárni. Policajti po razii zadržali mladého Róberta, ktorý mal pri sebe menšie množstvo marihuany a aj hašišu.

Za drogy mladíka chytili už druhýkrát. Prvýkrát ho odsúdili a dostal podmienku. Tentokrát sa na neho vzťahovala sadzba 10 až 15 rokov väzenia. Zadovážiť si mal omamné látky za približne 70€.

Senát okresného súdu ho najskôr poslal do väzenia na 12 a pól roka, neskôr trest skrátili na 10 rokov, no obžalovaný sa odvolal. 26.1. sa postavil pred sudkyňu krajského súdu. Dnu sa však kvôli pandémii verejnosť, ale ani rodičia nedostali.

"Chcela som ho aspoň vidieť, aspoň na chvíľku, bohužiaľ to nevyšlo tak uvidíme," povedala Róbertova mama.

"Vo väzbe som už 36. mesiac. Za takú dlhú dobu si každý rozumný človek uvedomí viac ako niektorí za celý svoj život. Ja som si uvedomil mnoho vecí, hlavnými sú, že viem, že som urobil obrovskú chybu, ale už nespočetne krát som ju oľutoval," uviedol Róbert.

Sudkyňa dnes rozsudok zrušila a mimoradne mu znížila trest na 5 rokov.

"Nečakali sme dnes, že to takto dopadne a som veľmi veľmi rada, ale ešte stále nie je koniec. To neznamená, že sme prestali bojovať. Budeme pokračovať ďalej a veriť tým našim poslancom aj zmenu zákona, že sa to všetko zmení," hovorí Róbertova mama.

Mladík je za mrežami už tretí rok, to znamená, že pri podmienečnom prepustení by sa mohol dostať na slobodu už o 9 mesiacov.

SYNCH: Róbertov otec
"Myslím, že asi pristúpime k žiadosti o milosť. Myslime si, že tie tri roky je akože dosť, ktoré tam Robo odsedel a nikomu to nepomohlo. Vyšší trest už nikomu nepomôže," vyjadril sa Róbertov otec.

Neprimerane vysokými trestami za prechovávanie malej dávky marihuany sa začal zaoberať aj parlament. "Treba uznať, že ako keby aj návrh Oľano aj ministerský návrh sa snažia o nejakú zmenu. Nenašli, ale nejakú spoločnú reč, každopádne obom návrhom je potrebné vyčítať, že povodne koncepcie boli oveľa lepšie. To čo sa zatiaľ ako keby črtá sú nejaké zosekané verzie," vyjadril sa obhajca Igor Ribár.

Definitívne úpravy zatiaľ ešte schválené neboli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy