Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Naď: Aktivita ozbrojených síl ruskej federácie je veľmi intenzívna. Znepokojuje nás to
Zdielať na

Naď: Aktivita ozbrojených síl ruskej federácie je veľmi intenzívna. Znepokojuje nás to

BRATISLAVA / Zasadnutie mimoriadnej Bezpečnostnej rady SR z dôvodu situácie na rusko-ukrajinskej hranici pokračovalo aj 26.1. Vláda prijala smernicu o plánovaní obrany. Stalo sa tak v čase, keď na Ukrajine hrozí vypuknutie vojny. Podľa ministra obrany je to zhoda náhod, dokument by však uľahčil ďalšie plánovanie v prípade eskalácie napätia.

Bezpečnostná rada rokovala najmä o obrane, aby bolo Slovensko dostatočne pripravené. Išlo o koordináciu jednotlivých zložiek, aby v prípade vypuknutia konfliktu vedeli zasiahnuť. Prišli aj zástupcovia spravodajských služieb a ohrozených síl, aby informovali o počte vojakoch a zbraniach. Minister obrany a minister zahraničných vecí žiadajú o vyriešenie konfliktu najmä diskusiou a diplomaticky.

Na Slovensko prišiel aj Charles Michel, aby s premiérom Eduardom Hegerom diskutovali o situácii na Ukrajine. "Hrozba proti Ukrajine je hrozba proti Európe," vyhlásil predseda Európskej rady, Charles Michel.

"Veľmi intenzívne na diplomatickom poli podporujeme dialóg s Ruskom," povedal premiér Igor Matovič. Slovenska sa bude týkať aj migračná kríza. Minister vnútra odpovedal, ako sme pripravení.

"Ak by to boli utečenci z dôvodu toho že by utekali pred vojnou, alebo konfliktom na Ukrajine, podlieha im medzinárodná ochrana. Na tieto veci sa pripravujeme," uviedol minister vnútra, Roman Mikulec.

"Situácia je zložitá. V tomto týždni príde odpoveď z aliancie na návrhy Ruskej federácie. Toto úsilie má zmysel, robíme všetko pre to, aby sme uchránili Slovenskú republiku," povedal minister zahraničných vecí, Ivan Korčok po rokovaní Bezpečnostnej rady Slovenskej republiky. Hlavnou témou bola situácia na Ukrajine.

"Každý, ktorému ide o diplomatické riešenie, musí sedieť za okrúhlym stolom. Treba rokovať, je to podľa neho priestor na diplomaciu a priestor na rokovanie," povedal ďalej Korčok. 

"Vieme, čo robíme. Vyhodnocujeme situáciu na dennodennej báze a chceme upokojiť občanov," uviedol minister zahraničných vecí. Verí, že sa nájde zodpovedné riešenie pre Európu a celý svet. Ľudia majú podľa neho počítať s tým, že situácia je riešiteľná.

Je podľa neho dôležité, aby sa dodržiavali princípy a Európska únia je podľa neho jednotná a bezpečná a trvalý záujem o dialóg s Ruskom. "Veľmi si želám, aby Ruská federácia uznávala Európsku úniu ako partnera," vyhlásil Korčok.

Ozbrojené sily robia podľa neho reálny prehľad o tom, aká je situácia. Nemali by sme nič podceniť. "My nečakáme, čo sa bude diať. Slovensko je za rokovacím stolom. Aj dnes rokovali Severoatlantická rada, Európska rada  všetky organizácie, ktorých sme súčasťou," povedal Korčok. Doplnil, že to je pre Slovensko dôležité. 

Ivan Korčok tiež informoval, že každý deň vyhodnocujú situáciu. Celá situácia by podľa ministra zahraničných nebola taká napätá, ako je, keby sa nestali udalosti v roku 2014. 

"Aktivita ozbrojených síl ruskej federácie je veľmi intenzívna vo viacerých oblastiach," povedal. Sú podľa neho vo vysokej fáze nasadenia. "Znepokojuje nás to. Všetci túžime po mieri. My, ako Slovenská republika sa veľmi zodpovedne pripravujeme na všetky scenáre," uviedol minister obrany, Jaroslav Naď.

Vyhlásil, že je vďačný, že si ozbrojené sily robia veľmi dobre svoju robotu. Nechcú tým podľa neho zaťažovať ľudí. "Veríme tomu, že to bude v poriadku a že to zvládneme," uviedol. "Máme všetky informácie, ktoré sú k dispozícii, sme súčasťou diania," doplnil na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy