Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Tragédie aj kuriozity. Situácia na diaľniciach sa minulý rok výrazne zhoršila
Zdielať na

Tragédie aj kuriozity. Situácia na diaľniciach sa minulý rok výrazne zhoršila

BRATISLAVA / Rok 2021 na slovenských diaľniciach priniesol výrazný nárast v počte krízových situácií. Na najrýchlejších cestách sme navyše v posledných dvanástich mesiacoch videli viaceré kuriózne momenty.

Viac ako 600 dopravných nehôd, 173 zranení a 12 vyhasnutých životov. To sú štatistiky, ktoré eviduje policajný zbor za uplynulý rok ohľadom našich diaľnic. Vo všetkých aspektoch ide o nárast v porovnaní s predvlaňajškom atakujúci hranicu štyridsiatich percent, počet úmrtí sa dokonca zdvojnásobil.

Každý ostrieľanejší motorista pozná problémové úseky, v ktorých doprava často stojí a vedia o nich aj kompetentní. Prominentným miestom dopravných nehôd je úsek medzi Ružomberkom a Liptovským Mikulášom, rizikom je aj časť diaľnice v okolí Trenčína, pričom jednorúrový tunel Branisko snáď ani nie je nutné spomínať.

Prekvapiť môže údaj, že za absenciu diaľničnej známky bolo v minulom roku rozdaných takmer 33 tisíc pokút. Dokonca aj počas predom oznámených akcií sa našlo 628 ľudí, ktorých policajti zaskočili. V súvislosti s mýtnym potvrdením sa dlho hovorili o zvýšení ceny, minister dopravy Andrej Doležal však návrh zmietol zo stola.

"Celkové tržby z predaja e-známok dosiahli 70 865 616 eur bez DPH, pričom na tržbách mal najväčší podiel práve predaj 365-dňovej e-známky, ktorý tvoril skoro až 50 percent z celkovej sumy," vyhlásila hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Eva Žgravčáková.

Ak ste v poslednej dobe sledovali sociálne siete, zrejme ste zachytili kuriózne situácie, ktoré lemovali rok 2021 na diaľniciach. Šofér predávajúci riadenie do rúk psa, žena brázdiaca výjazd v protismere a zrejme najšialenejší prípad zo všetkých - muž, ktorý zastavil na krajnici, aby svoju nosnú sliznicu osviežil akýmsi bielym práškom. A aj keď iné prípady jazdy pod vplyvom drog zaznamenané neboli, alkoholtester ukázal nenulovú hodnotu 18-krát.

Národná diaľničná spoločnosť sa netají svojimi plánmi na nadchádzajúcich dvanásť mesiacov. Medzi priority patrí diaľničný most Podbanské, sprejazdnenie úseku cesty R2 Mýtna-Lovinobaňa a odpočívadlo na "výpadovke" do Maďarska pri Milhosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy