Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pozor na podvod: Muž si myslel, že dostal email z banky a prišiel o peniaze na účte
Zdielať na

Pozor na podvod: Muž si myslel, že dostal email z banky a prišiel o peniaze na účte

SLOVENSKO / Myslel si, že dostal email z banky a tak ho otvoril. O pár minút prišiel na to, že má na účte o takmer 1 900 eur menej. Peniaze niekto poslal na neznámy americký účet. Július tvrdí, že sa stal obeťou podvodu. Banka tvrdí, že naletel a peniaze mu nevráti.

"Prišlo mi, že mi nebudú fungovať internetové platby," hovorí poškodený Július Jurenka. Pán Jurenka chcel skontrolovať, či je s jeho účtom všetko poriadku a preto sa doňho prihlásil To ale nemal robiť. Prišiel o nemalé peniaze. "Zhruba 1 870 euro, z môjho pohľadu ide o podvod," hovorí Jurenka. 

Do internetbankingu sa najskôr dostal. Zistil, že mu niekto peniaze zo sporiaceho účtu presunul na bežný. Myslel si, že zlyhal systém, preto sa odhlásil a chcel sa prihlásiť opäť. Už sa mu to nepodarilo. Na mobil dostal dve SMS správy. "Preložil som si, že mi posielajú kódy na prihlásenie, nebol som prihlásený, tak som sa pokúsil, ale nešlo mi to," hovorí Jurenka. 

Okamžite zavolal do banky. Tam mu oznámili, že prišiel o takmer 1 900 eur. Tie odišli na neznámy americký účet. "Zaujímavé, že človek nič nerobí a príde o peniaze," hovorí Jurenka. 

Spísal sťažnosť a žiadal banku o nápravu. Podľa jej vyjadrenia urobil chybu a peniaze mu nevrátia. "Že všetky kódy boli zadané, tak to banka zamietla," tvrdí Jurenka. "V rámci osvety sa snažíme klientov upozorňovať, aby nikdy nereagovali na podozrivé e-maily alebo SMS-ky vyžadujúce zadanie údajov na internetovom linku, stránke internetového bankovníctva, aj keď na prvý pohľad pôsobiť dôveryhodne," hovorí PR manažér VÚB Banky Dominik Miša. . 

Pán Jurenka tvrdí, že žiadne kódy nikam neposielal. Obrátil sa aj na políciu a podal trestné oznámenie. "Po dôkladnom preskúmaní trestného oznámenia a vyhodnotení k nemu zabezpečených dôkazov vyšetrovateľ PZ dospel k záveru, že v danom prípade nie je dôvod na začatie trestného stíhania," informuje hovorkyňa KR PZ Trenčín Katarína Kuzmová. 

Pán Jurenka sa ale nevzdáva a chce zistiť, kto a kam jeho peniaze poslal. Obrátil sa aj na národnú banku Slovenska. "Kto iný môže zistiť odkiaľ kam išla aká sume, jedine banka," hovorí Jurenka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy