Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Týranie detí je na Slovensku stále vážnym problémom
Zdielať na

Týranie detí je na Slovensku stále vážnym problémom

SLOVENSKO / Týranie detí predstavuje problém, ktorý postihuje celý svet. Ohrození sú tí najzraniteľnejší, pričom verejnosti prípady často ostávajú skryté. Preto je dôležité, aby sme mali oči na pozore, príznakmi nemusia byť iba modriny.

V piatok, 19.11., sme si pripomenuli Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí. Ten vrhá svetlo na fakt, že najmenší môžu prechádzať mukami, aké si nevieme ani len predstaviť. A zatiaľ čo povrchové zranenia nemusia byť viditeľné, agresivita, úzkosť či výkyvy nálad často naznačujú, že niečo nie je v poriadku. Môže to však prerásť až do štádia, z ktorého sú zhrození aj samotní lekári.

"Najčastejšie ide o poranenia hlavičky alebo končatín. Žiaľ, mnohokrát sú to tie najmenšie deti, ktoré ešte nevedia povedať, že im je ubližované, to znamená do dvoch, troch rokov. Zranenia v týchto prípadoch nanešťastie bývajú dosť závažné," povedala detská chirurgička Daniela Trepáčová. Slovenskom nedávno zatriasol prípad na Liptove, v ktorom jeden z vychovávateľov údajne fyzicky aj psychicky napádal maloletého chlapca. Malo to dokonca vyeskalovať do pokusu o samovraždu.

Takéto situácie však nie sú ojedinelé. "V období január až október 2021 bolo zaznamenaných 77 prípadov násilnej kriminality na mladistvých. Ide o trestný čin týrania blízkej a zverenej osoby spáchaný na mládeži. Páchateľovi v zmysle Trestného zákona hrozí vzhľadom na závažnosť prípadu trest tri roky až doživotie," vyhlásila Denisa Bárdyová, hovorkyňa prezídia policajného zboru.

Odhaliť takéto prípady môžete aj vy, najdôležitejšie je pozorne sledovať správanie dieťa aj rodiča a za žiadnych okolností situáciu nepodceňovať. "Nemusí ísť vždy o výraznú zmenu k horšiemu, dieťa jednoducho môže začať byť neposednejšie, bezdôvodne sa smiať. Podstatné je, že k nejakej zmene príde," uzavrel psychológ Dušan Kešický.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy