Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Krycí názov Zuby: Podľa Andruskóa sa Zsuzsová takto snažila v komunikácii maskovať plánovanie vraždy prokurátora
Zdielať na

Krycí názov Zuby: Podľa Andruskóa sa Zsuzsová takto snažila v komunikácii maskovať plánovanie vraždy prokurátora

BRATISLAVA / Krycí názov zubár. Podľa Zoltána Andruskóa sa Alena Zsuzsová takto snažila v komunikácii maskovať plánovanie vraždy známeho prokurátora. Kódy, ktoré sa týkajú chrupu pritom obžaloba spája aj s vraždou novinára Jána Kuciaka. Zsuzsová spolu s Marianom Kočnerom a ďalšími tromi ľuďmi bude najnovšie na súde vysvetľovať, ako to bolo s prípravou vraždy Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho.

"Ja som absolútne presvedčený, že zadanie mojej fyzickej likvidácie súviselo výlučne s mojou prácou," dnes už generálny prokurátor Maroš Žilinka takto pred dvomi rokmi zhodnotil, prečo sa mal stať terčom úkladnej vraždy, ktorá napokon nevyšla. Plán na jeho likvidáciu popísal dnes už odsúdený Zoltán Andruskó, keď sa rozhodol spolupracovať s políciou v kauze Kuciak.

Televízia JOJ má k dispozícii jeho výpoveď z projektu Kočnerova knižnica: "Niekedy v lete 2017 už Alena začala riešiť politickú stranu Cieľ pre p. Kočnera a vtedy mi rozprávala o tom, že Kočnerove veci, že idú najavo, že je tam nejaký prokurátor, ktorého si nevie podplatiť a vybaviť s peniazmi."

Na jeseň už mala byť dohodnutá suma za Žilinkovu likvidáciu a to 70-tisíc eur, pričom záloha bola 20-tisíc. Andruskó podľa výpovede začal zháňať ľudí, ktorí by ju vykonali. Oslovil aj duo Marček - Szabó, no tí zlyhali a tak hľadal ďalej: "Teraz som si spomenul, že v Komárne bol zápas MMA, to sú bojové zápasy v klietke a vtedy som sa stretol s pánom Kracinom. Vtedy som mu ponúkol, že mu dám zálohu 10-tisíc eur."

Dušan Kracina sa mu mal ozvať na druhý deň s tým, že pozná ľudí zo Srbska, ktorí by to vedeli zariadiť. Mali pracovať na turnusy. Obžalobe teraz napokon čelí Darko Dragič. "Nikdy si u nikoho neobjednával, ani nikoho nezháňal na to, aby došlo k zavraždeniu prokurátorov," uviedol Rastislav Urbáni, Kracinov obhajca. Na otázku či Dušan Kracina poznal Dragiča, odpovedal Urbáni takto: "Nie, nikdy v živote sa sním nestretol."

"Nevie vôbec, o čom sa tu hovorí, podľa jeho názoru mohlo dôjsť k zámene osôb," uviedla v máji Dagmar Matušková, obhajkyňa Darka Dragiča. 

Advokáti Kracinu aj Dragiča spochybňujú svedka, ktorý ich klientov spojil. Najvyšší súd, ktorý rozhodoval o Kracinovej väzbe, však jeho výpoveď presvedčila: "Označil obvineného ako jednu z osôb, s ktorými sa stretol v Komárne za účelom vybavenia "pracovného auta" pre Juhoslovanov. Svedok v ďalšej časti výpovede uviedol, že z ich vyjadrení vyplývalo, že plánovali zastreliť niekoho vysoko postaveného zo súdu," píše sa v uznesení o vznesení obvinenia. 

Sto tisíc eur mala byť suma za likvidáciu Petra Šufliarskeho, bývalého námestníka generálneho prokurátora, ktorý odišiel z funkcie pre komunikáciu s Kočnerom. "Ešte predtým, ako sa Kočner pre zmenky dostal do väzenia, už je problém, že prokurátor Šufliarsky mu rieši ekonomickú trestnú vec... ešte viem, že Alena alebo jej dcéra chodili k zubárovi a bolo dohodnuté, že Šufliarskeho treba dokončiť s tým, že ako keby zubára mala riešiť," uviedol vo svojej výpovedi Andruskó.

A čerešničkou podľa Andruskóa mal byť Daniel Lipšic, vtedy advokát. Jeho hlavu si ocenili na rovných 200-tisíc. "Alena povedala, že chcú zlikvidovať aj pána Lipšica, no Lipšica už nestihli sledovať, ale bolo tak povedané, že najlepšie by bolo, keby Žilinka s Lipšicom sedí v aute, a že vtedy ich naraz zlikvidovať," dodal Andruskó. 

"Nie je to pravda," reaguje obhajca Aleny Zsuzsovej, Štefan Neszméry. Advokát Mariana Kočnera sa k obžalobe odmietol vyjadriť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy