Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Belgickí policajti vykonali rekonštrukciu v tragickom prípade Slováka
Zdielať na

Belgickí policajti vykonali rekonštrukciu v tragickom prípade Slováka

BRUSEL / Prvá časť rekonštrukcie, ktorá by mala odhaliť, prečo pred tromi rokmi zomrel Jozef Chovanec v Belgicku po zásahu tamojšej polície, sa dnes ráno odohrala na letisku v Charleroi. Zúčastnili sa na nej aj traja svedkovia a dvaja znalci zo Slovenska. Išlo o rekonštrukciu udalostí od chvíle, keď vtedy 39-ročný Slovák prišiel na spomínané letisko až do chvíle, kedy ho belgickí policajti vytiahli z lietadla von a odviedli do cely. Upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Traja svedkovia zo Slovenska mali podľa informácií ministerstva zahraničia vypovedať už počas dnešného prvého dňa rekonštrukcie udalostí, ktoré vo februári 2018 viedli k tragickej smrti Jozefa Chovanca.

Ďalším svedkom, ktorý v lietadle bol, je Roman Behúl, ktorého však - podľa v uplynulých dňoch zverejnených informácií - na letisko v belgickom Charleroi neprizvali.

"Pozvaných svedkov si určuje sudkyňa", povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Napokon Romana Behúla neprizvala, no jeho výpoveď je už súčasťou vyšetrovania. Pri dnešnej rekonštrukcii išlo o zobrazenie toho, čo sa udialo od príchodu Jozefa Chovanca na letisko v Charleroi, až po do chvíle, keď ho belgická polícia vytiahla z lietadla. Podľa informácií, ktoré dnes zverejnili belgické média, počas dneška i zajtrajška môžu vyšetrovatelia, ale aj odborníci a právni zástupcovia proces rekonštrukcie prerušovať a klásť otázky zúčastneným.

Okrem troch svedkov a dvoch znalcov zo Slovenska sa na procese rekonštrukcie bude zúčastňovať aj slovenská konzulka v Belgicku.

Odborníkmi, ktorí do Belgicka odcestovali sú znalec v odvetví súdneho lekárstva Norbert Moravanský a expert v oblasti medicínskeho práva a s odvetví súdneho lekárstva Peter Kováč. S druhým menovaným sa televízii joj podarilo telefonicky spojiť, no žiadne informácie nám poskytnúť nemohol.

Náklady na cestu i pobyt znalcov a svedkov hradí Slovenská republika. Podľa belgických médií do rekonštrukcie bude zapojených viac ako 100 ľudí, celý jej priebeh sa zaznamená na video. Chovancovo telo predstavuje bábka.

"Doteraz zúčastnený robili vyhlásenie oddelene na policajných útvaroch, teraz sú medzi sebou prvýkrát konfrontovaní," povedala advokátka Chovancovej vdovy Anna van de Steenová.

Pripomeňme, že belgická polícia tvrdí, že vážne zranenia, na ktoré v nemocnici zomrel si spôsobil sám. No video zverejnené vlani v auguste ukazuje, ako na Slovákovi policajti približne 15 minút kľačia, pričom jedna policajtka hajluje a ostatní sa smejú.


"Na obrázkoch z kamery nie je žiaden zvuk, je dôležité vedieť, čo bolo povedané," podotkol pre belgické médiá Lennert Dierickx, právnik rodiny Chovanovcov.

"Dúfam, že rekonštrukcia prinesie viac svetla do prípadu. V tejto chvíli neexistuje žiadna správa, ktorá by poukazovala na inú zodpovednosť ako je zodpovednosť samotného pána Chovanca," vraví Alexandre Wilmotte, právnik zastupujúci dvoch policajtov, ktorí proti Slovákovi zasahovali.

Toho, podľa dosiaľ zverejnených informácií do cely belgickí policajti doviedli preto, že si v lietadle odmietol sadnúť na iné miesto ako mal a zároveň letuške odmietol ukázať letenku. Svoj zásah v cele proti nemu označili ako snahu zabrániť mu v sebapoškodzovaní. A práve toto konanie bude predmetom druhého dňa rekonštrukcie.



Smrť Slováka sa stala medzinárodnou témou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy