Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Volania o pomoc patria na linku 158, nie na sociálne siete
Zdielať na

Volania o pomoc patria na linku 158, nie na sociálne siete

STREDNÉ SLOVENSKO / Polícia na svojich sociálnych sieťach eviduje niekoľko zúfalých volaní o pomoc. Správcovia sietí však varujú, že nemusia byť zachytené včas. Ľudia v núdzi by preto mali volať na tiesňové linky alebo vyhľadať odbornú pomoc.

Štátna polícia využíva sociálne siete. Niektoré statusy, ktoré sú jej takto adresované, však patria na linku 158. Snímky samopoškodzovania, či otázka: čo mám robiť pod fotkou s pištolou pri hlave. Toto sú reálne prípady, ktoré sa objavujú na policajnom facebooku.

"Mali sme prípad, keď nás kontakovala osoba, ktorá si chcela siahnuť na život, takúto informáciu sme nemohli nechať nepovšimnutú a museli sme zmobilizovať hliadku, aby preverila túto informáciu," povedala hovorkyňa KR PZ Banská Bystrica Petra Kováčiková. 
Kým operátor na tiesňovom čísle 158 je na druhej strane linky vždy, správca policajného facebooku/sociálnej siete nie je za počítačom 24 hodín denne a k zúfalým volaniam sa nemusí dostať včas a poskytnúť tak človeku v tiesni potrebnú pomoc. 

„Pokiaľ ste v ohrození života, treba kontaktovať tiesňovú linku 158, tam sú operační dôstojníci kompetentní vám poskytnúť adekvátnu pomoc. Facebooková stránka polície slúži prioritne na informovanie verejnosti o činnosti polície a nenahrádza prácu tiesňovej linky a operačných dôstojníkov,“ vysvetľuje Kováčiková. 

Detská psychiatrička vysvetľuje, že online doba umožňuje ľuďom komunikovať bez priamej konfrontácie a teda nevidia okamžitú reakciu na druhej strane. Aj toto teda môže byť dôvodom toho, prečo vážne situácie riešia ľudia práve cez sociálne siete polície.

„Dnes prestávajú mať mladí ľudia schopnosť priamej komunikácie a namiesto toho, aby zazvonili kamarátovi, tak mu napíšu. Nie sú zvyknutí na frustráciu, ktorá môže prísť v priamej komunikácii," povedala detská psychiatrička Marcela Šoltýsová. Aj keď ide len o statusy, psychiatrička upozorňuje, že na ľahkú váhu ich brať nemožno. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy