Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V prípade napadnutia záchranárov v Prešove nastal zvrat. Agresívneho muža po zásahu prokurátora pustili
Zdielať na

V prípade napadnutia záchranárov v Prešove nastal zvrat. Agresívneho muža po zásahu prokurátora pustili

PREŠOV / Muža (25), ktorý sa mal v záchranke správať agresívne prepustili z cely policajného zaistenia. Pri jednom z kopancov zlomil dokonca záchranárovi prst. Návrh vyšetrovateľa aby bol stíhaný väzobne sa ani nedostal pred sudcu. Stopol to prokurátor. Podľa zdroja televízie JOJ preto, že mladý muž má epilepsiu.

"Môžem potvrdiť, že sme vyslali záchranárov na pomoc mužovi, ktorý utrpel úraz hlavy a bol údajne pod vplyvom alkoholu. Udalosť nám nahlásili kolegovia z polície, ktorí boli na mieste," informuje hovorkyňa operačného strediska záchranárov Alena Krčová.

Začalo to zásahom záchranárov pri zranenom mužovi

Ten cestou do nemocnice v záchranke zaspal a zobudil sa pred urgentným príjmom prešovskej nemocnice. 25-ročný muž bol najprv zadržaný a obvinený. A vyšetrovateľ navrhol aj jeho väzobné stíhanie. No napokon bol prepustený z takzvanej CPZky. Pred súd, ktorý mal rozhodovať o jeho vzatí, či nevzatí do väzby sa tak ani nedostal. No stále má na krku obvinenie.

"Môžeme potvrdiť, že 25-ročný Prešovčan je naďalej obvinený z trestného činu ublíženia na zdraví, okresný prešovský vyšetrovateľ v prípade vykonáva všetky potrebné procesné úkony," informuje hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová. 

Na slobodu sa mladý Prešovčan dostal po zásahu prokurátora

Ten sa s návrhom na väzbu nestotožnil. Podľa zdroja televízie JOJ sa tak malo stať po tom, keď sa ukázalo, že obvinený muž je epileptikom. "Za účelom zistenia zranení poškodeného, ako aj zdravotného stavu obvineného, budú do konania pribratí znalci z odboru zdravotníctva," tvrdí hovorca Krajskej prokuratúry v Prešove Marián Spišák. 

Znalci teda budú skúmať nielen zranenie záchranára ale aj to, či zdravotný stav obvineného mohol mať na jeho konanie nejaký vplyv. Lukáš Jurina je záchranárom špecialistom. Ku konkrétnemu prípadu sa nechcel vyjadrovať. Vo všeobecnosti ale podľa neho platí, že záchranári vedia epileptický záchvat rozlíšiť.

"Vo všeobecnosti epileptický záchvat už sa učí na kurzoch prvej pomoci. Za 15 rokov mojej praxe v teréne sa mi ešte nestalo, že by epileptik, alebo pri záchvate došlo k ublíženiu posádky alebo záchranárovi. K ublíženiu môže dôjsť ale skôr, keď laik je neznalý a násilím budeme z ústnej dutiny vyberať jazyk, tak vtedy môže dôjsť k ublíženiu tým, že epileptický záchvat má prejav nejakej kŕčovej aktivity, spazmus ústnej dutiny a násilím budeme vyberať jazyk, tak vtedy dôjde k poškodeniu alebo ublíženiu, ale nie aby pacient vám úmyselne zlomil palec alebo úmyselne kopol, to sa mi ešte nestalo," hovorí záchranár a špecialista Lukáš Jurina. 

25-ročný muž je obvinený z trestného činu, za ktorý mu podľa príslušnej trestnej sadzby hrozia aj roky väzenia. "Nakoľko poškodeným je podľa zákona chránená osoba, obvinenému hrozí v prípade dokázania viny pred súdom trest odňatia slobody na jeden až päť rokov," hovorí Ligdayová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy