Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nedajte sa oklamať: Podvodníci oslovujú ľudí, ktorí predávajú veci na inzertnom portáli
Zdielať na

Nedajte sa oklamať: Podvodníci oslovujú ľudí, ktorí predávajú veci na inzertnom portáli

BRATISLAVA / Aj napriek neustálym varovaniam sa podvodníci stále pokúšajú vylákať rôznymi spôsobmi peniaze. Už niekoľko mesiacov oslovujú aj ľudí, ktorí chcú predať veci na inzertnom portáli. Sľubujú im platbu vopred, no pýtajú údaje o karte.

Všetko sa začala tým, keď manželka pána Andreja chcela predať vysávač. Inzerát uverejnila na jednom inzertnom portáli. "Do dvoch hodín, ako podala inzerát, sa ozval," povedal Andrej. Počas komunikácie sa údajný záujemca pýtal, v akom stave je vysávač. Píše, že je z Košíc a chce ho kúpiť, podľa správ to ale vyzerá tak, akoby dobre neovládal slovenčinu. "Mi bolo divné, fíha, aký rýchly záujemca a hovorím, no, dobre," vyjadril sa ďalej Andrej.

Potom prišla správa, že kupujúci chce tovar zakúpiť prostredníctvom donáškovej služby. Za vysávač zaplatí hneď cez kuriérsku spoločnosť a peniaze pošle na platobnú kartu. "Potom vám zavolá kuriér a vy mu oznámite dátum a čas vyzdvihnutia tovaru," povedal Andrej. Následne už prišiel odkaz s logom istej kuriérskej spoločnosti, na ktorý mala rodina kliknúť, aby im za tovar vedela poslať peniaze. "Vyzeralo to dôveryhodne, až na to, že tam boli otázky ohľadom čísla karty, CVC kódu a pýtali sa aj na zostatok na účte. To sme sa hneď smiali, že toto už nemá hranice," prezradil Andrej.

Manželia údajnému záujemcovi dokonca poslali odkaz na stránku, kde o takýchto prípadoch píše polícia. "Napísal niečo vo fínčine, nadávky v ruštine a skončila sa konverzácia," doplnil Andrej. Pán Andrej je rád, že sa nedal oklamať a neprišiel o peniaze. Takýchto podvodov cez internet však pribúda. "Ak ste už poslali peniaze, odporúčame volať do banky a zablokovať kartu. Ak ste prišli o peniaze, choďte na políciu podať oznámenie," uviedla hovorkyňa KR PZ Nitra Renáta Čuháková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy