Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zbrane predávali do Holandska, Talianska či Španielska. Polícia rozbila medzinárodnú zločineckú skupinu
Zdielať na

Zbrane predávali do Holandska, Talianska či Španielska. Polícia rozbila medzinárodnú zločineckú skupinu

ŽILINA / Senát žilinského okresného súdu sa zaoberal zložitým prípadom nelegálneho obchodovania so zbraňami. Padli pritom tri rôzne tresty, a to pre firmu a dvoch mužov, ktorí sa mali podieľať na tejto trestnej činnosti.

V tejto rozsiahlej kauze mali obžalovaní pomáhať pri predaji zbraní, ktoré skončili na čiernom trhu v zahraničí. Podľa obvinenia ich nakupovali vo firme na Liptove dvaja muži - Yaroslav z ukrajinského Mukačeva a Michal z okresu Michalovce. Celkovo až 750 kusov zbraní následne upravovali v dielni v Košiciach tak, aby sa v nich mohlo použiť ostré strelivo. Podľa polície boli členmi medzinárodnej organizovanej zločineckej skupiny. Zbrane predávali do viacerých krajín, napríklad do Veľkej Británie, Holandska, Belgicka, Talianska, či Španielka.

"Opakovane pod falošnými identitami objednávali a nakupovali takzvané flobertové zbrane, konkrétne vybraných značiek, obratom ich nelegálne prerábali späť na zbrane účinné," konštatoval sudca. "Obidvaja obžalovaní boli uznaní vinnými z obzvlášť závažného zločinu, zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a zo zločinu skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie," dodáva hovorkyňa Krajského súdu Žilina Anna Dudová Záborská. Obžaloba neminula ani spoločnosť, od ktorej mali zbrane nakupovať. Všetci obžalovaní priznali svoju vinu. Ich obhajcovia zdôraznili, že pri vyšetrovaní spolupracovali s políciou.

Obžalovanému Yaroslavovi súd uložil trest odňatia slobody 5 rokov, peňažný trest 5 000 EUR a päťročný trest zákazu pobytu na území Slovenskej Republiky. Michalovi sudca nadelil 8-ročné väzenie a peňažný trest 7 tisíc EUR. Právnickej osobe súd uložil peňažný trest 20 000 EUR a zákaz činnosti predaja zbraní vo výmere 9 rokov. Verdikt zatiaľ nie je právoplatný, keďže prokurátor i obžalovaní si ponechali lehotu na zváženie, či chcú podať odvolanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy