Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V prípade smrti Jozefa Chovanca potrestali ďalšieho belgického policajta
Zdielať na

V prípade smrti Jozefa Chovanca potrestali ďalšieho belgického policajta

BRUSEL / Za smrť Slováka Jozefa Chovanca potrestali ďalšieho belgického policajta. Ide o druhého najvyššie postaveného policajného funkcionára Andrého Desenfantsa.

Na dva mesiace mu znížili plat a tak príde približne o 1 500 eur. Podľa úradov nekonal dostatočne, keď sa o prípade dozvedel. V minulosti tvrdil, že o prípade nebol dostatočne informovaný. Jozef Chovanec zomrel potom, čo sa v roku 2018 dostal do potýčky s policajtmi na letisku v Charleroi. Informáciu priniesol denník N

"Spravodlivosť v prípade smrti slovenského občana po bezprecedentnej a desivej policajnej brutalite nemôže v žiadnom prípade spočívať v akejsi minimálnej zrážke zo mzdy. Pevne verím, že toto je len začiatok udeľovania spravodlivých trestov všetkým zodpovedným za smrť Jozefa Chovanca," uviedla slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann v reakcii na medializovaný trest pre druhého najvyššie postaveného policajta v Belgicku André Desenfantsa. Sama sa ešte minulý rok obrátila aj na predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú so žiadosťou, v ktorej apelovala na urýchlené a riadne prešetrenie tohto prípadu, o čom bola v odpovedi v rámci kompetencií EK aj uistená.

Viac ako dva roky si belgickí vyšetrovatelia nevšímali zábery z priemyselných kamier.

​Napriek ich existencii, nebol za smrť Jozefa Chovanca nikto potrestaný. Zomrel vo februári 2018 v policajnej cele po neprimeranom policajnom zákroku. Policajti na ňom kľačali viac ako 16 minút, robili si posmešky a zdravili sa nacistickými gestami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy