Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kočnerove motáky sa dostali pred súd. Prokurátor Andreja Šabíka neobvinil
Zdielať na

Kočnerove motáky sa dostali pred súd. Prokurátor Andreja Šabíka neobvinil

SLOVENSKO / Okresný súd Bratislava I prijal obžalobu na Mariana K. v kauze motáky. Rozhodol o tom v stredu na verejnom zasadnutí s tým, že hlavné pojednávanie vytýčil na 10. augusta. Súd zároveň zmenil kvalifikáciu žalovaného skutku z trestného činu marenia spravodlivosti na trestný čin krivej výpovede a krivej prísahy.

Krajská prokuratúra v Trenčíne pôvodne podnikateľa, ktorý sa dnešného verejného zasadnutia nezúčastnil, obžalovala pre marenie spravodlivosti. Podľa orgánov činných v trestnom konaní totiž prostredníctvom svojho advokáta posielal z väzby správy Petrovi Tóthovi, kde ho inštruoval, ako má vypovedať. Ten však nakoniec vec oznámil polícii.

Prokurátor Branislav Murgaš po verejnom zasadnutí konštatoval, že právna kvalifikácia sa môže v priebehu hlavného pojednávania ešte meniť. Obhajca obžalovaného Michal Mandzák zase uviedol, že podľa názoru obhajoby skutok nie je trestným činom. Pri skutku krivej výpovede a krivej prísahy je podľa Trestného zákona prísnejšia trestná sadzba. "Ja tento skutok klasifikujem ako zločin marenia spravodlivosti v štádiu prípravy. Bude vykonané hlavné pojednávanie, bude vykonávane dokazovanie s mojimi návrhmi ako aj s návrhmi obhajoby, zatiaľ nie je možné konštatovať, že tá právna kvalifikácia sa nemôže zmeniť v priebehu hlavného pojednávania. Základná sadzba je prísnejšia, ako som ja pôvodne navrhoval," hovorí prokurátor Branislav Murgaš. 

Prokurátor Andreja Šabíka neobvinil

"Nebolo preukázané, že by akákoľvek iná osoba mala vedomosť o obsahu písomností,“ povedal prokurátor. 

Pokiaľ ide o advokáta Mariana K., ktorý mal takzvané motáky vynášať, podľa prokurátora v jeho prípade Slovenská advokátska komora ešte nerozhodla o prípadnom disciplinárnom previnení. Medializované podmienečné pozastavenie výkonu činnosti sa podľa neho týka iného prípadu. "Pokiaľ ide o trestné konanie, bola posudzovaná možnosť viesť trestné stíhanie vo vzťahu ku všetkým osobám, ktoré sa mali akýmkoľvek spôsobom zúčastňovať na tomto konaní. Avšak vykonaným dokazovaním neboli zistené skutočnosti, ktoré by oprávňovali viesť trestné stíhanie voči ďalšej osobe ako je obžalovaný," dodal Murgaš s tým, že nebolo preukázané, že by akákoľvek iná osoba mala vedomosť o obsahu daných písomností.

​Súd nariaďuje riadne súdne konanie na termín 10 a 11. 8. 2021 o 8:30 hod

Na konaní navrhujú procesné strany vypočuť obžalovaného Mariana Kočnera a svedka Petra Tótha, svedka advokáta Andreja Šabíka a ďalšie osoby. Okrem iného Kočnerova obhajoba navrhuje vypočuť Kočnerovho advokáta Mareka Páru, Roberta Fica, trestne stíhaného podnikateľa Norberta Bödöra, ale aj bývalého politika, pedagóga a donedávna, aj ústavného sudcu Mojmíra Mamojku.

Keďže proti Kočnerovi je korunným svedkom jeho dlhoročný dôverník Peter Tóth, Kočnerova obhajoba navrhovala znaleckým skúmaním vyšetriť duševný stav svedka Petra Tótha pre zistenie, či je svedok schopný dôveryhodne a presne pamätať si ním opisované skutočnosti.

Marian K. je momentálne právoplatne odsúdený v kauze televíznych zmeniek na trest 19 rokov väzenia. Obžalobu voči nemu z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka po rozhodnutí Najvyššieho súdu SR opätovne prejedná Špecializovaný trestný súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy