Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Český George Floyd? Policajt kľačal na mužovi niekoľko minút. Záchranári mu už nedokázali pomôcť
Zdielať na

Český George Floyd? Policajt kľačal na mužovi niekoľko minút. Záchranári mu už nedokázali pomôcť

PRAHA / Na sociálnych sieťach sa ako lavína šíri video policajného zásahu na Teplickom sídlisku, po ktorom v sanitke zomrel muž. Polícia vinu odmieta. Narkoman bol podľa ich slov pod vplyvom drog a agresívny, preto museli použiť donucovacie prostriedky. Podľa kritikov má Česko svoj prvý prípad Floyda, ktorý v Amerike spôsobil veľkú vlnu nevôle.

Na videu je vidieť zásah policajnej hliadky, prišli na základe volania na krízovú linku, dvaja muži sa bili a počas toho mali ničiť autá okolo seba. Dvaja policajti si kľaknú na muža, jeden mu kľačí na krku a hlave, muž hlasito chraptí a stoná. 

"Muž na nich zaútočil, spôsobil im niekoľko škrabancov, jedného dokonca aj pohrýzol," okomentoval zásah policajný hovorca Daniel Vítek. Zásah trvá niekoľko minút, len záznam má 6 minút a to je na začiatku a na konci zostrihaný. Okoloidúci svedkovia komentujú zásah policajtov. Niektorí považujú zásah za brutálny, iní ho schvaľujú. Po príchode sanitky muž začal kolabovať a záchranári už mu nedokázali pomôcť. 

Policajti odmietajú, že by zasahujúci policajti zavinili mužovu smrť. "Lekár konštatoval ako predbežnú príčinu smrti predávkovanie drogami. K objasneniu presnej príčiny smrti bola nariadená pitva," povedal hovorca Daniel Vítek. Podľa rómskej organizácie Romea ale môže ísť o český prípad Georga Floyda. Známy americký príbeh muža tmavej pleti, ktorému podobným spôsobom kľakol policajt na hlavu až sa udusil. To vyvolalo vlnu demonštrácii, ku ktorým teraz vyzvali aj niektoré rómske organizácie. 

"Z videa je zrejmé, že zomrel ďalší človek v dôsledku policajného zásahu. Je to česká verzia Floydovho prípadu? Budem pozorne sledovať vyšetrovanie a dúfať, že v prípade, že sa preukáže policajtova vina, tak český právny systém a celá spoločnosť odsúdi takúto policajnú brutalitu a vyvedie z toho dôsledky,"  vyjadril sa bývalý policajt Petr Torák, ktorý je aj nositeľom Radu britského impéria.

Celý prípad si už prevzali kriminalisti a odbor vnútornej kontroly polície. Generálna inšpekcia bezpečnostných úradov, ktorá má za úlohu kontrolovať prácu polície sa zatiaľ prípadom nezaoberá. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy