Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Za dva roky 865 vinných. Pozrite si analýzu trestov za marihuanu
Zdielať na

Za dva roky 865 vinných. Pozrite si analýzu trestov za marihuanu

BRATISLAVA / Za dva roky uznali súdy za vinných z prechovávania marihuany pre vlastnú potrebu celkovo 865 ľudí. Ide o jedno percento zo všetkých právoplatne vybavených vecí na súdoch. Informovalo o tom Analytické centrum Ministerstva spravodlivosti.

"V priemere trvali súdne konania po rozhodnutie takmer 85 dní, po právoplatné skončenie vo veci približne 137 dní. Treba rovnako povedať, že až v takmer 82 percentách prípadov, sa vec skončila odsúdením," uviedol hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla.

Takmer 7 percent z odsúdených dostalo za neoprávnené prechovávanie marihuany podmienku.
Oslobodzujúci rozsudok malo len jedno percento obvinených.

"Čo sa týka uloženia trestu, išlo najčastejšie o podmienečný trest odňatia slobody. Nasledoval peňažný trest, nepodmienečný trest odňatia slobody a štvoricu uzatvára prepadnutie veci," dodal hovorca Bubla.

"Naše trestné právo nerozlišuje nejakú drogovú trestnú činnosť, čo sa týka mäkkých a tvrdých drog, ale musíme sa zaoberať rozdielom,ktorý sa tu objavuje," skonštatoval policajný prezident Peter Kovařík.


"Napríklad vysokoškolskí študenti boli odsúdení za to, keď mali aj samotnú dávku, ale tú dávku aj ďalej dali spolužiakom a už v podstate išlo o určitý počet ľudí, ktorým dávku predali. Máme konkrétne prípady z praxe, keď boli odsúdení až na osem rokov," uviedla expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.



Medián dĺžky nepodmienečného trestu odňatia slobody bol počas troch skúmaných rokov na
úrovni 10 a pol mesiaca. Protitoxikomanické ochranné liečenie bolo uložené len malému počtu osôb.
Priemerný vek obvineného v čase podania obžaloby alebo návrhu na schválenie dohody o vine a treste bol 27 rokov.


"Za trestný čin v súvislosti s držbou marihuany boli obvinení v prevažnej väčšine muži a to v v 95,7 percenta prípadoch," informoval hovorca ministerstva spravodlivosti.


Regiónom s najväčším počtom rozhodnutých vecí je obvod Krajského súdu v Bratislave (29,6 %), za ním nasledoval obvod Krajského súdu v Trnave. Naopak najmenej prípadov bolo zaznamenaných v obvode Krajského súdu v Prešove a v Banskej Bystrici.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy