Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Strana Za Ľudí prichádza s vlastnou daňovo-odvodovou reformou. Na Matovičovu sa stále čaká
Zdielať na

Strana Za Ľudí prichádza s vlastnou daňovo-odvodovou reformou. Na Matovičovu sa stále čaká

BRATISLAVA / Minister financií Igor Matovič stále nepredstavil daňovo-odvodovú reformu, ktorá by mala pomôcť našej ekonomike po pandémii. Verejnú debatu o tejto dôležitej téme teda rozprúdila strana Za ľudí, ktorá očividne nechce míňať energiu len na vnútrostranícke spory.

Strana Za ľudí hovorí - sme síce najmenší partner v koalícii, avšak aj my máme svoje predstavy a chceme sa o nich rozprávať.

Predsedníčka Veronika Remišová s ekonomickým expertom strany Tomášom Meravým navrhli najmä:

  • znížiť jednotnú sadzbu dane z príjmov právnických osôb na 19 %
  • zvýšiť superodpočet pre investície do výskumu a vývoja a
  • znížiť sociálne odvody zamestnávateľov o 1 %

"V čase po kríze by išlo o veľmi dobrý impulz pre ekonomiku, pre naštartovanie úverovania, investícií, vysokého ekonomického rastu, pre vyššie mzdy a vyššiu životnú úroveň," vyhlásil ekonomický expert strany Tomáš Meravý.

Keďže Meravý robí poradcu na ministerstve financií, šéf rezortu Matovič jeho názory pozná. Považuje ich za príspevok do spoločnej odbornej diskusie, ktorá je potrebná.

"Jak sa hovorí - dočkajte času jak hus klasu, a predstavím aj za ministerstvo financií návrh daňovo odvodovej reformy," uviedol minister financií Igor Matovič.


Podľa ministra hospodárstva Sulíka bude o daňovo - odvodovej reforme samozrejme potrebná veľmi detailná technická i politická debata. Základné tézy návrhu Za ľudí však v podstate ocenil.

"S veľkou časťou súhlasím, lebo veď to som realizoval v roku 2004 a to viedlo k výraznému ekonomickému rastu, ktorý sme vtedy zažili. tak zopakujme to, čo v minulosti fungovalo," zhodnotil Richard Sulík.

"Možno aj my tam navrhneme niektoré veci, ktoré koaliční partneri opomenú. to by mal byť veľký konsenzus, aby sme sa všetky strany na tom dohodli," myslí si predseda parlamentu Boris Kollár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy