Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dva nezvyčajné zásahy majú za sebou horskí záchranári z národných parkov: Pomohli zneškodniť granát a zasiahnuť voči medvedici
Zdielať na

Dva nezvyčajné zásahy majú za sebou horskí záchranári z národných parkov: Pomohli zneškodniť granát a zasiahnuť voči medvedici

VEĽKÁ FATRA / Dva nezvyčajné zásahy majú za sebou horskí záchranári z dvoch národných parkov. Vo Veľkej Fatre našli turisti muníciu, v Malej Fatre zase dvojici turistov skrížil cestu medveď.

Medveďa videli, počuli no našťastie sa s ním zoči voči nestretli, pre istotu si privolali pomoc.


"Za dobu čo tu pracujem som sa ešte s takouto akciou nestretol," povedal hasič z HZS  Malá Fatra Lukáš Gallo.

Turisti šli na skalnú vyhliadku nad tiesňavami, keď zazreli medveďa. Približne hodinu na mieste čakali, no šelma sa nevzdialila, kríky prašťali, medveď fučal a oni mali strach zísť po zboníckom chodníku po ktorom prišli.


"Keďže správanie medveďa môže byť nečakané tak si na pomoc zavolali horskú službu a my sme si prizvali na túto záchrannú akciu aj políciu," objasnil Gallo.

"Na miesto bola vyslaná policajná hliadka, ktorá spoločne s horskými záchranármi našla turistov. Medveď sa už na mieste ani v okolí nenachádzal," informoval policajný hovorca Radko Moravčík.



Turistov sprevádzali zboníckym chodníkom až k parkovisku.

"My sme z Rajeckej doliny a tam často hovoria, že videli medveďa," povedal jeden z turistov.


"Ja som poľovník ja mám na to svoj názor, my to stále hovoríme že ich je moc," dodal ďalší.

Netradičný výjazd mali v rovnaký deň aj vo Veľkej Fatre. Turisti cestou na Chatu pod Borišovom našli na turistickom chodníku granát, privolali horských záchranárov, ktorí na miesto nálezu sprevádzali policajtov.

"Na miesto bol vyslaný policajný pyrotechnik z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline, ktorý ručný granát z druhej svetovej vojny zaistil k dodatočnej likvidácii," uzavrel policajný hovorca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy