Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na východe Slovenska došlo k masívnemu úhynu rýb
Zdielať na

Na východe Slovenska došlo k masívnemu úhynu rýb

HARICHOVCE / Počas večera sa z potoka v Harichovciach šíril zvláštny zápach. To upútalo miestnych rybárov, ktorí našli v koryte množstvo uhynutých rýb. Podobná situácia sa stala už pred troma mesiacmi. Vtedy však neuhynulo toľko rýb ako včera. Dedinčania s rybármi hovoria o najväčšom úhyne za dlhé roky.

​Harichovčania si masívny úhyn rýb všimli v Levočskom potoku. Podľa miestnych, úhyn začal ešte pred dedinou. Mŕtve ryby rôznych druhov zbadali vo vode o 17-tej popoludní. Rybári so zármutkom hovorili, že prišli o všetky druhy, ktoré v potoku žili. "Prešli sme celý tok nášho potoka, až po koniec obce, kde potom priteká. Nad našou obcou stále pritekali mŕtve ryby. Takže nebolo to spôsobené našou obcou, evidentne," povedal Ľubomír Belej, starosta Harichoviec.

Rybárom sa okrem zápachu nepozdávalo ani sfarbenie vody. Tá bola podozrivo mútna. Preto aj odoberali vzorky. "Majú príznaky. Žiabre síce majú pekné, čisté. Ale majú nafúknuté brušká, nemajú únikový reflex. Čiže tie ryby sú otrávené a vidno to na nich," skonštatoval Slavomír Oreško, hospodár MO SRZ SNV. "Je to opakovaný úhyn rýb. Niekedy v marci to bolo prvýkrát. Nebolo to v takom rozsahu, ako je dnes. Čiže je to dosť nepríjemná situácia," ozrejmil Belej.

Prípad si na mieste prevzali spišskonovoveskí kriminalisti. Odhadovaná škoda má výšku niekoľko tisíc eur. "Každá ryba má nejakú hodnotu. Nedá sa to, zatiaľ, úplne presne vyčísliť, to vyčísli až ichtyológ. Ale 10 000 eur to môže byť," vyjadril sa Oreško. Aby rybári dokázali odhadnúť, aký počet kusov uhynulo, musia presne zistiť, aká rozloha bola postihnutá. A na rovnakej rozlohe, no v inej časti potoka urobiť výlov. "Polícia prijala trestné oznámenie. Vec preverujú príslušníci kriminálnej polície, v spolupráci s pracovníkmi Inšpekcie životného prostredia," uviedla hovorkyňa KR PZ KE Jana Mésarová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy