Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Izraelsko-palestínsky konflikt ukazuje smutnú realitu. Pri útokoch zahynulo už vyše 30 detí
Zdielať na

Izraelsko-palestínsky konflikt ukazuje smutnú realitu. Pri útokoch zahynulo už vyše 30 detí

IZRAEL / PALESTÍNA / Izraelská armáda uplynulú noc vystupňovala útoky na pásmo Gazy. Letecké údery podporili paľbou z tankov a diel, rozmiestnených na hraniciach. Palestínski radikáli pokračovali v ostreľovaní izraelského územia. Počet obetí najnovšieho konfliktu už stúpol na takmer 130.

Je streda - Gaza. Palestínskemu správcovi domu práve volá izraelský dôstojník a varuje ho, že sa chystajú zničiť 13-poschodovú bytovku. Ľudia majú na jej opustenie majú tri hodiny

"Povedal, že najprv odpália varovnú raketu. Celý čas ma vraj sledujú z dronu," povedal správca budovy Džamal Nasman.

Izraelská armáda v dohodnutom čase posiela budovu, v ktorej boli súkromné byty aj kancelárie Hamasu k zemi.

Vojaci tvrdia, že ich cieľom nie sú civilisti a snažia sa zabrániť stratám v ich radoch. Palestínski zdravotníci to vnímajú inak. Pri útokoch zahynulo už vyše 30 detí.

"Máme útok vo východnej Gaze. Je tam veľa zranených," uviedol Ahmad, záchranár v Gaze.

Uplynulú noc sa izraelská armáda zamerala najmä na sieť tunelov, vybudovanú Hamasom pri pobreží.



Palestínčania odpovedali salvami rakiet, smerujúcimi na izraelské územie. Sirény sa rozhučali najmä v oblastiach hraničiacich s pásmom Gazy. Armáda vyzvala tamojších obyvateľov na odchod do úkrytov. Pri presune sa zranilo najmenej 5 žien. Jedna z nich zraneniam podľahla. Ďalej pokračujú aj zrážky Arabov a Židov v izraelských mestách. Izraelský minister obrany nariadil výrazné posilnenie bezpečnostných síl s cieľom zabrániť vzniku nepokojov. Policajti už zadržali vyše 750 ľudí.

"Nebudeme tolerovať anarchiu. Stopercentne podporujeme políciu, aby opätovne nastolila právo a poriadok v izraelských mestách," vyhlásil premiér Izraela Benjamin Netanjahu.

Vo svete narastá tlak na okamžité ukončenie násilností. Okrem medzinárodnej komunity, či arabského sveta tlačí na deeskaláciu napätia najmä susedný Egypt.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy