Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Za nehody, pri ktorých sa stretnú auto a motorka štatisticky častejšie môžu vodiči áut. Príčina je však rovnaká
Zdielať na

Za nehody, pri ktorých sa stretnú auto a motorka štatisticky častejšie môžu vodiči áut. Príčina je však rovnaká

BRATISLAVA / Jedna malá chyba môže v okamihu zmeniť životy viacerých rodín. Vodiči áut a motorkári by sa preto mali viac tolerovať na cestách. Za nehody, pri ktorých sa stretnú auto a motorka štatisticky častejšie môžu vodiči áut. Príčina býva rovnaká - nepozornosť.


"Prídete o celý svoj život do budúcna, určite v mysli. Síce doma máte ženu, rodinu, ale to vás nijako nepresvedčí, že by prišiel niekto z neba dať vám ďalšieho syna," týmito slovami začína rozhovor otec, ktorý prišiel o svojho jediného syna v auguste minulého roka. Vodič osobného auta nedal mladému motorkárovi prednosť. Trest pre vodiča, ktorý nehodu zavinil, je podľa otca neprimerane nízky.


"Dostal 3 roky podmienku a 40 mesiacov bez vodičského oprávnenia, a môže sa v podstate ďalej vysmievať a my trpieť narozdiel od neho. Majú vodičáky naspäť a jazdia si ďalej a nijaký motorkár ich nezaujíma a sú možno ešte agresívnejší voči motorkárom ako boli," dodal otec nebohého.

"Keď príde policajná hliadka vyrozumieť príbuzných o náhlej smrti blízkeho, je to obrovský šok, pozostalí sa s tým vyrovnávajú len veľmi ťažko. Niekedy pomôže čas, niekedy však nepomôže ani čas," uviedla policajná psychologička Marianna Šťastná. 

Zatiaľ čo vodiči automobilov sú chránení airbagmi a karosériou, motorkári nie. Preto polícia vyzýva k vzájomnej tolerancii.

"Je dôležité, aby opäť aj vodiči aj motorkári boli ku sebe vzájomne viac ohľaduplní, aby vodiči viac sledovali svoje spätné zrkadlá, pretože častokrát sa stávajú kolízie možno aj kvôli ich nepozornosti a tiež aby motorkári jazdili ohľaduplne voči vodičov," uzavrela policajná hovorkyňa Petra Kováčiková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy