Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
FOTO: Ničivý požiar na Záhorí: Hasičom musel pomôcť aj vrtuľník letky ministerstva vnútra
Zdielať na

FOTO: Ničivý požiar na Záhorí: Hasičom musel pomôcť aj vrtuľník letky ministerstva vnútra

ZÁHORIE / Požiar v ťažkom lesnom teréne vojenského areálu na Záhorí, ktorý vypukol v nedeľu napoludnie, uhasili hasiči až večer. Pomáhal im pritom vrtuľník Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR. Hasiči varujú, že obdobie požiarov sa už začalo a vyzývajú ľudí na väčšiu zodpovednosť.

​Požiar vo vojenskom areáli na Záhorí presnejšie na tzv. Tureckom vrchu vypukol v nedeľu napoludnie. Plamene zachvátili trávnatý porast a rúbanisko, pričom zasiahli plochu o rozlohe 400 krát 400 metrov. "Pri požiari zasahovalo takmer 50 profesionálnych a dobrovoľných hasičov, pričom prácu im komplikoval silný vietor a ťažko prístupný terén," uviedla hovorkyňa HaZZ Katarína Križanová. Pomáhal pritom aj vrtuľník letky ministerstva vnútra spolu s leteckým modulom, vďaka ktorému prebehol podrobný prieskum požiariska. S tzv. "bambi vakom" o objeme 3-tisíc litrov hasili priamo zo vzduchu. "Zo vzduchu bolo na požiarisko zhodených 33 000 litrov vody, pričom pilot sa s vrtuľníkom otočil 11-krát. Spolu s pozemným hasením sa požiar podarilo úplne zlikvidovať pred siedmou hodinou večer," vyjadril sa hovorca ministerstva vnútra SR Petar Lazarov.

Vrtuľník - a teda leteckú techniku si pritom žiada rovno veliteľ zásahu. Pri nedeľňajšom požiari ním bol spočiatku priamo hasičský prezident. Vrtuľník pritom plní dve hlavné ulohy. "Jedna je, že je ľahko využiteľný na vykonanie leteckého prieskumu, a tým pádom veľmi rýchlo aj veliteľ zásahu sa dostáva do obrazu na veľkom členitom nedostupnom teréne, kam požiar smeruje," vysvetlil vedúci HaZZ BA Marián Bugár. Druhá hlavná činnosť je samotné hasenie podvesným tzv. "bambi vakom". 

Presná príčina požiaru na Tureckom vrchu sa zatiaľ ešte vyšetruje. Podľa ministra vnútra víkendové udalosti potvrdili, aká dôležitá je koordinácia, operatívnosť a najmä rýchla reakcia zložiek. Podľa Romana Mikulca mal rezort vnútra už dávno disponovať viacerými vrtuľníkmi. „Nebyť amaterizmu a netransparentnosti predošlého vedenia ministerstva vnútra, záchranné zložky mohli dnes mať dokonca 8 nových vrtuľníkov, ktoré by výrazne pomáhali pri udalostiach bezpečnostného a záchranného charakteru," povedal minister vnútra SR Roman Mikulec. Hasičom totiž letecká technika pomáha najmä vo vyššom teréne, kde im jeho členitosť môže skomplikovať dojazd pozemnej techniky, taktiež vzdialenosť od vodného zdroja ako aj poveternostné podmienky. "To znamená, že silný nárazový vietor, ktorý nám v podstate zrýchľuje šírenie požiaru," ozrejmil Bugár.

V roku 2019 takto počas zásahov pri požiaroch urobili vrtuľníkom vyše 50 odhodov "bambi vakom", vlani viac ako 30. O takomto čase pomáhali hasičom zo vzduchu aj pri požiari v Oščadnici. "Samozrejme ostrému zásahu na požiarovisku predchádza pravidelný výcvik a súčinnosť s HaZZ," vyjadril sa Lazarov. Ako sa ministerstvo vnútra zariadi, či plánuje nákup nových vrtuľníkov, koľko a za koľko nateraz jasné nie je. Isté však je, že začína sezóna požiarov v prírode.


Za prvé 4 mesiace tohto roka evidujú v Bratislavskom kraji približne 220 požiarov v prírode - a teda tráva, porast či les. Oproti predošlému roku je to nárast o približne 10 percent. Za celý predošlý rok evidujú hasiči takmer 4 500 požiarov vo vonkajšom prostredí. "Z tohto počtu až takmer 1 900 bolo požiarov lesa, rúbaniska, trávnatých a krovinatých porastov. Vypaľovaním vzniklo takmer 290 požiarov," uviedla hovorkyňa HaZZ Katarína Križanová. "Ono toto sú presne tie mesiace, kedy nám vykukne slniečko, začne pekné počasie, ľudia začnú páliť odpad v záhradkách, je viacej ľudí v lesoch, začne sa opekať," skonštatoval Bugár. Veľa požiarov, i keď sa niekedy presnú príčinu preukázať nepodarí, má indície rovnaké - ich spoločným menovateľom je nedbalosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy