Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bez povolenia vyrúbali stovky stromov a prípad skončil na súde. Do veľkých problémov sa dostal urbariát v Belej nad Cirochou
Zdielať na

Bez povolenia vyrúbali stovky stromov a prípad skončil na súde. Do veľkých problémov sa dostal urbariát v Belej nad Cirochou

BELÁ NAD CIROCHOU / Do veľkých problémov sa dostal urbariát v Belej nad Cirochou. Bez povolenia vyrúbali stovky stromov a prípad skončil na súde. Prokurátor už obžaloval predsedu pozemkového spoločenstva, aj samotný urbariát, ako právnickú osobu.

Lokalita, kde k výrubu došlo v súvislosti s projektom na protipožiarne cesty.

"V rámci projektu bolo povedané, že keď budeme robiť, potom budeme môcť aj vyrúbať. Keď išiel nejaký projekt s nejakým očakávaní, to ešte neznamená, že na výrub nepotrebujem povolenie. Oni povolenie nemali, v januári vyrúbali," povedal predseda dozornej rady PS Urbariát Belá nad Cirochou, Pavol Kapráľ,.

Projekt navyše ani neprešiel, no anonymný podnet sa postaral o policajné vyšetrovanie. Na miesto prišli aj inšpektori životného prostredia.

"Inšpekcia uskutočnila štátny dozor, výsledkom bol protokol, ktorý potvrdil, že došlo k nelegálnemu výrubu 386 kusov drevín,"  uviedol generálny riaditeľ Inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo.

 "Ono sa vyrúbalo, predala štiepka, dostali za to 9-tisíc eur,"
skonštatoval Krápaľ.

Prokurátor na súd podal obžalobu pre zločin porušovania ochrany stromov a krov. Zo skutkov obžaloval jednak predsedu Urbariátu, to tiež samotné pozemkové spoločenstvo, ako právnickú osobu.

Predsedu urbariátu súd právoplatne uznal za vinného.
"Za čo bol obvinenému – fyzickej osobe uložený trest odňatia slobody v trvaní 3 rokov s podmienečným odkladom výkonu uloženého trestu na skúšobnú dobu 3 rokov za súčasného uloženia probačného dohľadu nad jeho správaním," vysvetlila hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji  Ivana Petrufová.



Mobil nedvíhal, tak sme sa s ním pokúšali skontaktovať osobne. Doma sme ho nenašli. Manželke sme nechali telefónne číslo, no odsúdený muž sa doposiaľ neozval.

"Zároveň bola obvinenému – fyzickej osobe uložená povinnosť spočívajúca v príkaze podrobiť sa počas skúšobnej doby psychoterapii alebo zúčastniť sa psychologického poradenstva," dodala hovorkyňa Petrufová.

Pozemkové spoločenstvo proti trestnému rozkazu podalo odpor a nasledovať tak bude hlavné pojednávanie. Podľa predsedu dozornej rady však tento prípad môže pre podielnikov skončiť zle.

"Hrozí exekúcia, splácanie dlhu, možno, že prídeme o majetok. Ja som ho vybavil, aby neprepadol. A súd povie, berieme, lebo treba nahradiť spoločenskú hodnotu,"  povedal Kapráľ.

"Celková spoločenská hodnota presahovala 286 tisíc eur. Vzhľadom na prebiehajúce trestné konanie, inšpekcia nie je oprávnená sankciu, nakoľko šetrenie trestného činu má prednosť pre ukladaním pokuty," uzavrel generálny riaditeľ inšpekcie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy