Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nemocniciam stále chýba dostatok krvi. V Považskej Bystrici ju potreboval mladý talentovaný fotograf
Zdielať na

Nemocniciam stále chýba dostatok krvi. V Považskej Bystrici ju potreboval mladý talentovaný fotograf

POVAŽSKÁ BYSTRICA / S koronavírusom už svet bojuje viac ako rok. Ten ovplyvnil aj transfúzne oddelenia niektorých nemocníc. Aj keď sú darcovia ochotní pomôcť, stane sa, že chýba konkrétna krvná skupina. V Považskej Bystrici potreboval krv mladý astro-fotograf, ktorý nešťastne spadol z Veľkého Manína.

Rovnako ako nemocnica v Považskej Bystrici tak aj Kysucká nemocnica ma svoju transfúznu stanicu. Keď potrebujú krv o pomoc požiadajú svojich darcov.


"V momente reagujú a snažia sa pomôcť nemocnici a ľuďom, ktorí to najviac potrebujú,"
skonštatoval riaditeľ Kysuckej nemocnice Martin Šenfeld.

Aj keď obavy na strane darcov sú, nemocnice prijali už minulý rok prísne opatrenia.

"Robíme všetko pre to, aby tí darcovia u nás strávili čo najmenej času a aby sa zabranilo prenosu koronavírusu," uviedol primár hematológie a transfuzológie Peter Chudý.

Darcov je ale menej aj preto, že darovať krv napríklad nemožu pendleri.

"My sme prihraničná oblasť, kde veľa ľudí chodí do zahraničia lebo tam pracujú a táto krv nám chýba," myslí si riaditeľ Šenfeld.


"Transfuznych prípravkov máme menej, ale na druhej strane máme dostatok darcov, za čo im patrí poďakovanie,"
dodal primár hematológie Chudý.

V nedeľu v noci z Veľkého Manína, a to priamo zo skalnatého hrebeňa, spadol mladý úspešný astrofotograf. Ako uviedil záchranár Ján Hanuliak muž padal dvadsať metrovým skalným prahom a následne sa skotúľal do bukovej hory.



Ondrejove fotky obleteli svet, dokonca sa objavili aj v NASA. Pre dobrú fotografiu mladý Považskobystričan precestoval množstvo krajín a paradoxom je, že spadol doma, tam kde to dobre poznal.

"Ondrej išiel len za svojou vášňou, no a nešastnou náhodou prišlo k takému nešťastiu," povedal jeho kamarát z astronomického klubu Juraja Bárdyho.

Astronomický klub poprosil svojich sledovateľov o pomoc. Ondrej leží v Považskej Bystrici na JIS a urgentne by potreboval krv. "Na budúce zákroky, ktoré ho čakajú je krvi dosť ale aj podľa info ktoré nám dali pracovnícky je všeobecne krvi málo," uviedol Kardoš.

Kamaráti veria, že sa Ondrej čo najskôr vráti k svojej vášni.

"To, čo bolo v ľudských silách sme spravili, no a ostatné je v rukách božích a osudu,"
uzavrel kamarát Kardoš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy