Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Obvinený Kubička z vraždy sa dal na útek. Polícia po ňom okamžite spustila rozsiahle pátranie
Zdielať na

Obvinený Kubička z vraždy sa dal na útek. Polícia po ňom okamžite spustila rozsiahle pátranie

ŽILINA / Peter Kubička, ktorého v stredu právoplatne odsúdili za vraždu ušiel. V stredu na poludnie krajský súd v Žiline potvrdil rozhodnutie okresného súdu a za vraždu podnikateľa Richarda Stehlíka si mal Kubička odsedieť 21 rokov. Kysučan od roku 2017 nosí na nohe monitorovací náramok, zariadenia sa ale zbavil a dal sa na útek.

Petrovi Kubičkovi sa zjavne za mreže nechcelo, pojednávania v stredu sa na krajskom súde v Žiline nezúčastnil.

"Je právoplatne odsúdený na 21 rokov a dostal súhrnný trest v treťej nápravno-výchovnej skupine takže  utekať nebude," konštatoval právny zástupca odsúdeného Juraj Žucha.

Kým Kubičkov obhajca na poludnie tvrdil, že jeho klient nemá dôvod na útek, odsúdený sa rozhodol inak. Sudkyňa krajského súdu ihneď po vynesení rozsudku nariadila odsúdenému výkon trestu.


"Probačná a mediačná úradníčka po vynesení rozsudku vyzvala odsúdeného, aby sa dostavil dňa 08.04.2021 o 07.30 hod na OS ZA s cieľom deinštalovať zariadenie. Odsúdený potvrdil, že sa dostaví," uviedla hovorkyňa krajského súdu v Žiline Anna Dudová Záborská.

Už vtedy ale zrejme nehovoril pravdu. Tri hodiny po právoplatnom rozsudku sa Peter Kubička zbavil monitorovacieho zariadenia, to vyhodil v Čadci a dal sa na útek. Vysielač z náramku našiel miestny občan v smetnom koši na sídlisku a priniesol ho na políciu.


"Včera popoludní polícia kontaktovala úradníčku , že došlo k nálezu zariadenia," oznámila hovorkyňa súdu Anna Dudová Záborská.

"Pátranie bolo vyhlásené v informačnom systéme pátrania na území Slovenskej republiky a v Schengenskom informačnom systéme," povedala policaná hovorkyňa Gabriela Kremeňová.

No a súd v súčinnosti s políciou bezodkladne vydal Európsky zatýkací rozkaz.

Kubička unikal v terénnom modrom Mitsubishi a práve takéto auto spozorovali na diaľnici českí policajti. "Mikulovskí diaľniční policajti pred pol deviatou večer, necelú hodinu po tom čo obdržali informáciu vypátrali na diaľnici I/52 podobné vozidlo so slovenskou ŠPZ," informoval český policajný hovorca David Chaloupka.

Peter Kubička unikal 6 hodín a prešiel takmer 300 kilometrov. Jeho cestu za slobodou ukončili českí policajti tí ho zadržali. "Dokonca sa im doznal, že bol na Slovensku odsúdený za vraždu. Aktuálne jednáme o jeho vrátenie na Slovensko," uzavrel český policajný hovorca David Chaloupka.

Pozrite si reportáž Andrei Mikovej zo súdneho procesu​:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy