Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tragická smrť (†77) cyklistu: Zozadu do neho vrazilo auto, obyvatelia pritom roky volajú po cyklotrase
Zdielať na

Tragická smrť (†77) cyklistu: Zozadu do neho vrazilo auto, obyvatelia pritom roky volajú po cyklotrase

DIAKOVCE / 77-ročný muž išiel o tretej ráno na bicykli do práce, keď do neho zozadu vrazilo auto. Cyklista zraneniam v nemocnici podľahol. Ak by bol popri ceste medzi Šaľou a Diakovcami vybudovaný cyklochodník, podobné tragédie by sa nediali.

77-ročný cyklista sa nadránom vybral z Diakoviec smerom na Šaľu, zo zadu do neho vrazilo auto. O tretej ráno išiel na vlak, dôchodca pracoval ako údržbár v nemocnici na Kramároch. Na bicykli mal vpredu lampu, vzadu len odrazové svetlá.

Dokonca mal na sebe aj reflexnú vestu, aj keď ju čiastočne prekrýval plecniak, ktorý mal na chrbte."37-ročný vodič vozidla Škoda Pickup sa pravdepodobne plne nevenoval vedeniu vozidla, následkom čoho narazil prednou časťou auta do cyklistu," informovala o nehode policajná hovorkyňa Viktória Borloková. 

"Muž utrpel veľmi vážne poranenia, záchranári ho museli vzhľadom na jeho zdravotný stav uviesť do umelého spánku a v kritickom stave transportovať do nemocnice," priblížila hovorkyňa záchranárov Alena Krčová. Dôchodca, žiaľ, zraneniam v nemocnici podľahol.

Úzka, zhruba kilometer a pol dlhá cesta tretej triedy medzi Diakovcami a Šaľou je miestom častých dopravných nehôd, vyhasol tu už nejeden ľudský život. "Je to frekventovaná cesta, idú do roboty ľudia, idú do mesta, idú k lekárom, na stanicu. Už niekoľko rokov to riešime spolu s mestom Šaľa cyklochodník, už asi 20 rokov je stála téma," poznamenala starostka obce Diakovce Kristína Jakócsová. 

Obec by na jeho výstavbu chcela využiť eurofondy, z vlastných zdrojov na to nemajú, avšak musí preukázať vlastnícky vzťah k pozemkom. "Nezmestíme sa do ochranného pásma, zasahujeme do vlastníckych vzťahov, sú vlastníci, ktorí nám ani neodpíšu alebo nevrátia náš návrh späť, takže nevieme sa pohnúť a pritom my zasahujeme len okolo 50 cm, to znamená, že oni by mohli darovať alebo predať nám meter, alebo dva metre štvorcové," dodala starostka. 

Vybudovaním cyklochodníka by sa tento úsek, po ktorom často jazdia aj kamióny, stal omnoho bezpečnejším. "Vodič bol podrobený dychovej skúške, ktorá mala negatívny výsledok. Poverený príslušník ODI v Šali začal trestné stíhanie pre prečin usmrtenia," doplnila Borloková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy