Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Polícia vykonala prehliadku u muža obvineného z terorizmu
Zdielať na

Polícia vykonala prehliadku u muža obvineného z terorizmu

Archívne video

NITRA / Firmu v obci Lužianky, ktorá patrí mužovi, obviného z terorizmu, polícia včera podvečer prehľadávala. Podozrivého muža súd v piatok posadil do väzby. Spolu s ním je obvinená aj žena, má ísť o jeho známu. Za všetkým je výhražný leták adersovaný vláde a prezidentke.

Výhražný list adresovaný prezidentke a vládnym predstaviteľom dostali pred týždňami. Anonym v ňom písal, že začne likvidáciou budov, áut a takisto, že pozná adresy rodinných príslušníkov politikov. Všetko malo nastať ak 30. marca nepodajú demisiu. Tento list prišiel aj do televízie JOJ. Prípadom sa začala zaoberať SIS aj polícia. Výsledkom bolo zadržanie dvojice.

Národná kriminálna agentúra už v utorok zadržala podozrivého muža. Podľa informácií TV JOJ ide o Františka M., ktorý žije na nitrianskom sídlisku Klokočina. Je to podnikateľ, ktorý má svoju firmu v mestskej časti Lužianky.  Spolu s nim zadržali aj podozrivú ženu, tá podľa našich informácií pracovala v reštauračnom biznise, ale v dôsledku pandémie koronavírusu o svoju prácu prišla.

Najnižší trest - doživotie

Špecializovaný trestný súd v Pezinku v piatok rozhodoval o ich vzatí do väzby. Sudkyňa návrhu vyhovela a obaja sú tak väzobne stíhaní. Zaujímavosťou je, že skutok je  zatiaľ kvalifikovaný ako trestný čin terorizmu, za čo dvojici hrozí kvôli vyhlásenému núdzovému stavu doživotný trest.​ Doposiaľ za takýto skutok na Slovensku nebol nikto odsúdený doživotne. 

Podarilo sa nám kontaktovať aj obhajcu obvineného Františka M. Ten vraví o nezmyselnej právnej kvalifikácií skutku. "Takýto skutok nie je možné kvalifikovať ako trestný čin terorizmu. Žijeme v hektickej dobe ale rozhodne terorizmus je niečo iné, ale nie skutok, ktorý sa môjmu klientovi kladie za vinu,"  povedal právny zástupca Michal Mandzák. Advokát rovnako namieta aj výšku daného trestu. "Takýto trest je v rozpore s právom EÚ a rovnako odporuje aj Ústave SR," dodal Mandzák. Rozhodnutie o väzbe nie je právoplatné obaja voči nemu podali sťažnosť.

​​

​Do firmy v Lužiankach, ktorá patrí obvinenému mužovi, prišli policajti v sobotu okolo 17-hodiny. Boli tam už po druhýkrát. Podľa informácií TV JOJ cez týždeň zaistili počítače.


Priestory policajti prehľadávali niekoľko hodín. Pred firmou bola aj zamestnankyňa, alebo príbuzná obvineného majiteľa. Mimo kamery nám povedala, že prezerajú chémiu a lepidlá, ktoré firma využíva pri práci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy