Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Z rožňavského kostola zmizol vzácny obraz: Po 28 rokoch ho objavili v aukcii na internete
Zdielať na

Z rožňavského kostola zmizol vzácny obraz: Po 28 rokoch ho objavili v aukcii na internete

ROŽŇAVA / Z rožňavského kostolíka ešte v roku 1993 zmizlo takmer celé vzácne zariadenie. Trestné konanie v minulosti prerušili, keďže páchateľa nezistili. V prípade nastal zlom. Jeden zo vzácnych obrazov sa objavil v aukčnej sieni na internete a už sa vrátil do Rožňavy.

Vzácny obraz sv. Klementa bol súčasťou rožňavského kostolíka. Pred 28 rokmi ho však neznámy páchatelia spolu s ďalšími predmetmi ukradli. "Celkovo postrádame 13 predmetov, ktoré chýbajú do toho celkového zariadenia," informuje z archívu a knižnice biskupského úradu RV Silvia Lörinčíková. 

Kostolík momentálne chátra

Práve pre jeho plánovanú obnovu začali pracovníci biskupského úradu pátrať po jeho pôvodnom zariadení. Vzácny obraz objavili náhodou v aukcii na internete. "Sme to nahlásili polícii v Rožňave, tá hneď oslovila Interpol, obrátila sa na českých kolegov a ministerstvá," informuje technický poradca biskupského úradu Peter Cengel. 

"V prvom momente bolo potrebné zastaviť ten predaj, stiahnuť obraz z ponuky," hovorí Lörinčíková. To sa nakoniec podarilo. Polícia ČR obraz zaistila a odovzdala biskupskému úradu. "Samotné predanie obrazu bolo na českej hranici, lebo nemohli sme prejsť do Čiech," informuje Cengel. "Ja sa len teším, a verím, že aj ďalšie veci sa ešte ukážu," hovorí rímskokatolícky diecézny biskup Rožňavskej diecézy Stanislav Stolárik. "Pátrame aj po ďalších predmetoch, je to ťažké ale spolupracujeme aj s ČR," informuje Cengel. 

"Oddelenie kriminálnej polície v rámci trestného konania vykonáva všetky potrebné úkony spojené s objasnením tohoto skutku a na okresnú prokuratúru bola zaslaná žiadosť o vydanie európskeho vyšetrovacieho príkazu," informuje hovorkyňa KRPZ KE Lenka Ivanová. 

Obraz sv. Klementa bude zatiaľ uložený v katedrále v Rožnave

"Kde bude mať svoje čestné miesto. Bude uložený vedľa svojej staršej sestry metercie," hovorí Stolárik. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy