Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Žiak ôsmeho ročníka mal plán, ako vystrieľa školu. Na sociálnej sieti vytvoril skupinu „Vyvraždím školu“
Zdielať na

Žiak ôsmeho ročníka mal plán, ako vystrieľa školu. Na sociálnej sieti vytvoril skupinu „Vyvraždím školu“

BRATISLAVA / „Vyvraždím školu.“ Skupinu s takýmto názvom vytvoril na sociálnej sieti žiak ôsmej triedy základnej školy. Postupne sa do nej pridalo zopár ďalších školákov. Prípad si prevzala Národná kriminálna agentúra.

Žiak ôsmej triedy už bol v minulosti riešený za porušenie školského poriadku. Nedávno zašiel ešte ďalej. Na sociálnej sieti vytvoril skupinu s názvom „Vyvraždím školu,“ kde doslova písal „už mám plán, ako vystrieľam školu“.

"Aj nás prekvapila táto téma, s vyvražďovaním, s ubližovaním žiakom, ktorí sa nachádzajú v tej škole. Prvá cesta aj v iných prípadoch by mala smerovať práve na políciu, lebo treba zabrániť bez otáľania takémuto konaniu, ak by naozaj hrozilo," hovorí riaditeľ odboru prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra SR Jozef Halcin. 

"Hneď, ako sme sa o skupine na sociálnej sieti dozvedeli, nechceli sme nič podceniť a začali sme sa o jej členov zaujímať. Vykonali sme množstvo previerok a zadržali sme viacero osôb. Po vykonaní procesných úkonov sme všetkých prepustili a nikoho neobvinili," informuje hovorca prezídia PZ Michal Slivka. 

Podľa polície išlo o mladícku nerozvážnosť

To však nemení nič na tom, že tieto znepokojujúce vyjadrenia detí na sociálnej sieti vzbudili u mnohých obavy. Podľa psychológa sa u žiaka v tomto veku ešte nemôže hovoriť o poruche osobnosti. Ide o nezrelé deti, ktorým ozajstný svet ľahšie splýva s tým virtuálnym. Je to o to horšie, že už viac ako rok nám prežívanie sťažuje pandémia koronavírusu. Deti nemôžu chodiť do školy, väčšinu dňa sú zavreté doma a hodiny trávia za počítačom.

"Tým, že oni nechodia nikam a nie sú korigované tie ich predstavy, tak im začne splývať to, čo vidia na obrazovke s tým čo je reálne. A tu vlastne prídu tie nápady, ktoré by za bežných okolností boli prerušené takým tým normálnym životom," hovorí psychológ Dušan Kešický. 

"V prípade vyšetrovania takýchto prípadov, samozrejme pokiaľ ide o maloleté osoby, je vyťažená aj tá maloletá osoba, čiže podáva výpoveď v tejto veci no a samozrejme musia byť konfrontovaní aj rodičia. Mohlo tam dôjsť k nejakému zanedbaniu rodičovskej výchovy, na základe čoho mohlo dôjsť k takémuto konaniu, ktoré plánovali takéto deti urobiť," hovorí Halcin. 

Podľa psychológa aj polície je dôležité, aby mali rodičia prehľad ako ich deti trávia čas, hoci aj na internete. Svojou nerozvážnosťou si totiž môžu ľahko skomplikovať svoju budúcnosť a privodiť trestné stíhanie. "Tu sa skôr treba obrátiť na tých rodičov, aby im dávali nejaké reálne impulzy. A oni sú pre nich akýmsi ohraničením, že čo je realita a čo je na obrazovke," hovorí Kešický. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy