Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ďalší útok na záchranárov v Košiciach. Pacient jedného buchol do brucha, druhého kopol do tváre
Zdielať na

Ďalší útok na záchranárov v Košiciach. Pacient jedného buchol do brucha, druhého kopol do tváre

KOŠICE / Ďalší útok na záchranára sa odohral v Košiciach. Pacient, pri prevoze do nemocnice najskôr v sanitke zaútočil na lekára, ktorého udrel päsťou do oblasti bruchu. Pri vykladaní zo sanitky v nemocnici potom kopol záchranárku do tváre. Informoval o tom hovorca Košickej záchrannej služby Viktor Wurm.

Pacient ležal pri vykladaní zo sanitky na nosidlách. Ide tento týždeň už o druhý útok na záchranárov v Košiciach. K incidentu malo dôjsť na Hanojskej ulici na sídlisku Ťahanovce. Z miestneho bistra vyšiel muž pod vplyvom alkoholu, ktorý spadol na schody. Okoloidúci mužovi kvôli poranenej hlave a podozreniu na zlomeninu ľavej ruky zavolali záchranku.

"Pri prevoze do nemocnice pacient najprv v sanitnom vozidle zaútočil na lekára, ktorého udrel päsťou do oblasti brucha a pri vykladaní zo sanitky v nemocnici pacient ležiaci na nosidlách kopol zdravotnícku záchranárku do tváre," uviedol Viktor Wurm. 

Žena mala na hlave štít, ktorý jej úder našťastie zmiernil. Aj napriek tomu skončila mladá záchranárka so zlomeninou tváre. "Žena bola ošetrená na našej ambulancii oddelenia urgentného príjmu na Triede SNP. Utrpela však poranenia, ktoré si nevyžadovali hospitalizáciu," uviedla Ladislava Šustová, hovorkyňa UNLP Košice. 

Zachranári patria do skupiny chránených osôb, čo v praxi znamená vyšší trest pre páchateľa, ktorí na nich zaútočí. "Naši lekári, záchranári a vodiči sú tu stále 24 hodín denne pre pacientov so všetkými diagnózami aj keď pracujú pod enormným tlakom pandémie. Preto akékoľvek útoky na nich považujeme za odsúdeniahodné a budeme striktne trvať na trestno-právnej zodpovednosti osôb, ktoré sa im za pomoc odvďačujú fyzickými útokmi," dodal Wurm. 

Do košickej nemocnice boli okamžite privolaní policajti. Podľa našich informácii bol muž agresívny aj na privolanú hliadku. "Polícia túto udalosť nateraz objasňuje ako priestupok proti občianskému spolunažívaniu. V prípade, že sa v priebehu objasňovania zistí, že boli naplnené znaky skutkovej podstaty trestného činu, bude vec odovzdaná do vyšetrovania," povedala hovorkyňa KR PY Košice Lenka Ivanová. 

V pondelok čelila verbálnym útokom, ktoré neskôr prešli aj do fyzickej roviny. Zachranári prišli na pomoc pacientovi na Buzuluckú ulicu v Košiciach v popoludňajších hodinách. Podľa informácií TV JOJ mal muž ťažkosti s dýchaním. "Hneď od príjazdu čelila naša posádka verbálnym atakom od príbuzných pacienta, kroré sa po skonštatovaní jeho úmrtia ďalej stupňovali," uviedol hovorca košických záchranárov Viktor Wurm.

Posádka sa presunula do záchranky spísať potrebné informácie a ani tu napádanie od príbuzných neprestávalo.  Keď sa príbuzní dozvedeli, že záchranári mužovi už nedokázali pomôcť a zomrel, situácia sa ešte viac vyostrila. "Celá situácia vyeskalovala keď jeden z príbuzných kopol do dverí sanitky, ktoré privreli nohu našej záchranárke," dodal Wurm.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy