Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vážnu situáciu v osadách riešia policajti tvrdým krokom: Domy s pozitívnymi označujú písmenami
Zdielať na

Vážnu situáciu v osadách riešia policajti tvrdým krokom: Domy s pozitívnymi označujú písmenami

PODTATRANSKÝ REGIÓN / V osadách pod Tatrami sa situácia zhoršuje. Policajti a vojaci kontrolujú obyvateľov ďalších dvoch osád. Vo Veľkej Lomnici dokonca označili domy s pozitívnymi prípadmi. Ich počet stúpa.

​Dôkazom toho, že situácia je aj v osade v Starej Lesnej veľmi vážna je, že od pondelka ju stráži vojensko-policajná hliadka. Pozitivita je tam 11 percent. Ide o vysoké číslo, no s Covidom a jeho príznakmi sa muselo popasovať aj vedenie obce, starosta je stále doma, no situáciu sleduje. Podľa neho šírenie choroby mohol spôsobiť veľký pohyb ľudí, či nezodpovední tínedžeri. Dodržiavanie karantény je podľa starostu boj s veternými mlynmi. "Zdraví vyvolávajú, boja sa, že chodia vonka a sú nakazení. To človek nedokáže ustrážiť, to sa nedá," povedal starosta Starej Lesnej Ľubomír Lauf. 

Prísne kontroly čakajú aj obyvateľov osady vo Veľkej Lomnici. "Ten výsledok za minulý týždeň je 723 obyvateľov testovaných, z toho 26 pozitívne," ozrejmil starosta Veľkej Lomnice Peter Duda. Vstup kontrolujú policajti i vojaci. Tu sa rozhodli aj pre tvrdý krok - označiť domy, v ktorých sú pozitívni písmenom "K" ako karanténa s dátumom jej začiatku i konca. "Niekomu to vadilo, niektorí si to aj strhávali," povedal Emil Pišta, vedúci MOPS Veľká Lomnica. "Netreba za tým hľadať formu diskriminácie. Hranie sa s paragrafmi ide niekde bokom, pretože v prvom rade by sme mali mať na zreteli ochranu ľudského zdravia," skonštatoval Duda. Občianska hliadka pomáha priamo v osade, ako sa len dá. Najväčší problém s pozitívnymi je v malých príbytkoch. Nemajú vodu a musia ísť po ňu cez celú osadu a nielen to. "Potrebujú na wc chodiť a musia prechádzať cez nejakých ľudí," povedal Pišta. 

Spod Tatier ale prichádzajú aj dobré správy. V Huncovciach majú dôvod na menšiu radosť. "Čo sa týka čísel pozitivity, tak tam máme mierne klesajúcu pozitivitu," vyjadril sa starosta Huncoviec Peter Majerčák. Všetko sa ale môže zmeniť. Rodiny totiž zvyknú z osady do osady, pešo cez polia. Tak ako v Huncovciach, aj v Stráňach pod Tatrami si nateraz vydýchli. "Teraz trikrát za sebou máme nulu," vyjadril sa Rastislav Sloveňák, starosta Stráne pod Tatrami. Starosta tvrdí, že sa obyvatelia osady zomkli a snažia sa dodržiavať nariadenia, dokonca vraj obmedzili aj návštevy rodín. Strach tam ale stále je. Starostovia zároveň prosia obyvateľov, aby nemigrovali medzi osadami a nenavštevovali svoje rodiny ani pešo, aby radšej teraz ostali doma.

Počet pozitívne testovaných stúpol aj v Michalovciach

Na Zámočníckej ulici v Medzilaborciach rapídne stúpol počet pozitívne testovaných po tom, ako sa domov vrátilo niekoľko mužov z turnusov na západnom Slovensku. Mimoriadnu situáciu už riešil aj krízový štáb.

Prípady pozitívne testovaných osôb sa Zámočníckej ulici doposiaľ vyhýbali. Zmenilo sa to pred pár dňami. Podľa údajov mestskej polície asi polovicu obyvateľov tvoria deti. Pokiaľ ide o dospelých, niektorí boli a stále sú evidovaní na úrade práce. Ostatní, ktorí pre karanténu do zamestnania nesmú, čerpajú pandemickú OČR-ku. S vybavením pomohli terénni sociálni pracovníci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy