Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Radšej pracovať ako vlastniť. Predstavili pripravovanú daňovú reformu ministerstva financií
Zdielať na

Radšej pracovať ako vlastniť. Predstavili pripravovanú daňovú reformu ministerstva financií

BRATISLAVA / Radšej pracovať ako vlastniť. To je údajne hlavná myšlienka pripravovanej daňovej reformy z dielne ministerstva financií. Na mušku si tento raz vzalo predovšetkým majetok a služby, za ktoré by sme v budúcnosti mali platiť podstatne viac. Naopak, menej zaťažené by mali byť naše príjmy z pracovnej činnosti.

Jedno je isté, peniaze zo štátneho rozpočtu aj Európskej únie tečú pre pandémiu dole Dunajom a z niečoho ich budeme musieť zaplatiť. Ako prvé riešenie sa väčšinou ponúkajú dane. Na ich výbere totiž každoročne štátna kasa prichádza o milióny eur. Aj preto chce Finančná správa nastaviť daňovníkom dve tváre. “Jedna láskavá a druhá nekompromisná," povedal minister financií Eduard Heger.

Kým prvá by mala ľuďom zjednodušiť prácu a podnikanie, tá druhá sa bude mračiť na podvodníkov. Rezort financií preto predstavil ďalšie opatrenia znižujúce byrokraciu a zavedením registrovaného bankového účtu chce uľahčiť život podnikateľom.

"To znamená množstvo informácií, ktoré si o svojom obchodnom partnerovi môžu zistiť na internete," vysvetlil prezident Finančnej správy Jiří Žežulka. Cieľom daňovej reformy by však mala byť neutralita, to znamená, že celkové zaťaženie by sa síce nemalo zvyšovať, no namiesto práce zaplatíme viac, napríklad za majetok.

“Môže sa ľahko stať, že nie bohatí ľudia budú zrazu platiť mimoriadne vysoké dane z bývania," uviedol ekonomický analytik INESS Martin Vlachynský. "Neutralita daňovej reformy je otázna, pretože zvýšenie dane z nehnuteľnosti pravdepodobne nepokryje benefity, ktoré budú plynúť zo zníženia zdanenia práce," hovorí zase expert na dane a odvody Alica Orda Oravcová.

Nižšie dane z príjmu môžu prilákať investorov, zvýšiť zamestnanosť a podpísať sa aj na vyšších platoch. Doteraz sa však hovorilo predovšetkým o zamestnancoch. "O dopadoch pri živnostníkoch, matkách na materskej a dôchodcoch sa hovorí už menej," dodala Orda Oravcová. "Toto je všetko na diskusiu, tých možností je viacero," uviedol Heger.

Cieľom daňovej reformy však, podľa ministra financií, nie je naháňať peniaze do štátnej kasy, ale zjednodušiť celý systém. “V čase, keď máme 6 miliardový deficit, nie je úplne realistické očakávať, že minister financií bude mať chuť znižovať odvodovú alebo daňovú záťaž," vysvetlil Vlachynský.

Na zmenu daní sa však treba pripraviť aj technicky, čo najmä pri tých majetkových istý čas potrvá. "Neviem si predstaviť, že by sa podarilo spojazdniť daň z nehnuteľnosti skôr, ako v roku 2023," dodal minister.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy