Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Koronavírus za bránami väzenských múrov: Rodiny a väzni majú strach, hovoria o slabých opatreniach
Zdielať na

Koronavírus za bránami väzenských múrov: Rodiny a väzni majú strach, hovoria o slabých opatreniach

HRNČIAROVCE NAD PARNOU / Situácia vo väzniciach na Slovensku je zlá. Koronavírus udrel aj za bránami väzenských múrov. Pozitívni sú väzni, ale aj dozorcovia. Cez víkend v Hrnčiarovciach nad Parnou náhle prišiel o život jeden z odsúdených. Rodiny a väzni v ústave majú strach a hovoria o slabých opatreniach.

"Pred dvomi dňami zobrali jedného mŕtveho odtiaľto. Covid. Absolútne zanedbaná situácia, žiadne opatrenia." Toto sú slová väzňov z Hrnčiaroviec nad Parnou, ktoré nám adresovali, keď si všimli kameru. To, či 63-ročný trestanec zomrel na koronavírus, potvrdia alebo vyvrátia znalci.

"Vraj sa sťažoval, že sa mu veľmi zle dýcha," vyjadrila sa partnerka jedného z odsúdených. "O udalosti boli vyrozumení blízki príbuzní, vecne a príslušná zložka Policajného zboru a dozorový prokurátor. Jednoznačná príčina úmrtia bude identifikovaná po vykonaní patologicko - anatomickej pitvy," informovala hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská. 

Aktuálna situácia v Hrnčiarovciach nad Parnou je veľmi vážna. Počet nakazených väzňov je 159. Podľa informácií TV JOJ je pre koronavírus viac ako desiatka odsúdených pre ich zlý zdravotný stav hospitalizovaná v nemocnici. Vážna situácia je aj v ústave v Želiezovciach.

Koronavírus trápi aj Leopoldov. Tam sú v karanténe napríklad aj odsúdení, ktorí pracujú vo väzenskej práčovni. Ak by sa tam situácia náhle zhoršila a práčovňu by museli zavrieť, v praxi by to znamenalo, že väzni by nemali čisté oblečenie. Všetci šiesti pozitívni sú aktuálne v karanténe. 

"Pracovisko práčovňa zabezpečuje pranie pre ústavy Leopoldov, Hrnčiarovce nad Parnou, Nitra, Bratislava, pričom výpadok personálu z radov odsúdených je zabezpečený nadčasovou prácou príslušníkov, ako i aktuálne zaradených odsúdených," priblížila Kacvinská. 

Od začiatku pandémie bolo v Hrnčarovciach nad Parnou pozitívne testovaných väzňov takmer 300. V Leopoldove 94. Rodiny, ktoré majú v basách svojich blízkych hovoria, že zavedené opatrenia sú slabé. "Veľmi ma mrzí, že keď je čas, aby zbor zakročil a urobil rázne opatrenia, tak to nerobia a v podstate ignoruje tú situáciu," poznamenala partnerka odsúdeného. 

"Ústav postupuje v súlade s internými predpismi a prijíma ďalšie opatrenia na základe vzniknutej aktuálnej epidemiologickej situácie," vysvetlila Kacvinská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy