Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovenskí chovatelia vypátrali v Rumunsku svojho ukradnutého koňa, doteraz je ale v rukách úradov
Zdielať na

Slovenskí chovatelia vypátrali v Rumunsku svojho ukradnutého koňa, doteraz je ale v rukách úradov

TROČANY / Koňa, ktorého pred takmer dvomi rokmi ukradli, sa podarilo z Rumunska dostať na Slovensko, a to ho majitelia vypátrali pár dní potom, ako zmizol. Ponúkal ho predajca z Rumunska za 1 200 eur. Koňa následne odobrali rumunské úrady. Bolo to ešte v marci minulého roku.

"No, v podstate to bude 21 mesiacov, čo bol koník v Rumunsku a včera vo večerných hodinách bol dovezený na územie Slovenskej republiky," povedala chovateľka koní Michala Hersteková. Už sú tomu dva roky, čo úradovali zlodeji na farme v Tročanoch. Jedného koňa sa ešte v ten mesiac podarilo vypátrať v Rumunsku, no stále nie je doma. 


Farma v Tročanoch padla zlodejom do oka minulý rok v marci. Päť koní zmizlo takmer bez stopy. Na vlastnú päsť ale našli inzerát z Rumunska. Kôň na predaj sa až nápadne podobal na jedného z tých ukradnutých. Dnes už vedia, že to bol ich Marschall. Aj keď koňa, ktorého im ukradli, sami vypátrali, jeho návratu domov sa tak skoro nedočkali. Podľa nariadení musel na tri mesiace do karantény. 

Byrokracia a následná pandémia však všetko zmenili. Bez pár mesiacov sú to už dva roky, i keď ho rumunské úrady odobrali ešte v ten mesiac, v ktorom ho zlodeji ukradli. "Keby sme toho 9.3. vedeli to, čo dnes, tak ten koník je už rok a pol doma, ale učili sme sa všetci, ako postupovať v takýchto prípadoch," poznamenala chovateľka. 

Nateraz majú len fotografie, ktoré vznikli pri prevoze na Slovensko. Kôň totiž neputoval na svoju domácu farmu, ale opäť do karantény. "Každé zviera, ktoré prichádza zo zahraničia s neznámym zdravotným statusom, sa musí podrobiť karanténe," vysvetlil ústredný riaditeľ ŠVaPS Jozef Bíreš. 

Teraz sa snažia na farme vytvoriť podmienky, aby kôň mohol v karanténe pokračovať tam, odkiaľ ho pred takmer dvomi rokmi ukradli. Na farme vedia zabezpečiť, že by bol Marschall oddelený od ostatných koní v samostatnom boxe. "Toto musí preveriť príslušná veterinárna a potravinová správa v Bardejove," upozornil Bíreš. "Myslím, že tu by nemal byť žiaden problém, nakoľko tie kone, ktoré sú von, sem nechodia vôbec," dodala chovateľka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy