Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Najkradnutejšie autá na Slovensku: O tieto značky majú zlodeji najväčší záujem
Zdielať na

Najkradnutejšie autá na Slovensku: O tieto značky majú zlodeji najväčší záujem

BRATISLAVA / Zlodeji áut sú nepochybne strašiakom mnohých vodičov. Dobrá správa je, že každým rokom je kradnutých vozidiel menej. Aj zo strany občanov prichádzajú nápady, ako bojovať s týmto druhom kriminality. Zisťovali sme, kde sa kradne najviac a či zlodejov zaujíma práve vaše auto.

Rozhodne najviac áut sa kradlo práve v 90. rokoch. Rekord zaznamenali predovšetkým v 93-ťom, kedy zmizlo takmer 10 tisíc áut. Od roku 2004 už táto krivka klesá. Miestami aj o 300 áut za rok. V minulom roku sa ukradlo viac ako tisíc vozidiel a asi polovicu z nich polícia objasnila. Podobne sme na tom aj dnes. "Za 9 mesiacov tohto roka evidujeme 796 prípadov krádeží vozidiel, takmer polovicu z nich sme objasnili," vyjadrila sa hovorkyňa PPZ SR Denisa Bárdyová.


Suverénne najviac sa kradnú škodovky, predovšetkým Octavie, Felicie a Fabie. Najčastejšie vyhľadávané sú tiež Volkswagen Passat či Golf, ale aj Fiat, Renault a Peugeot. Najpredávanejšie auto Európy, ktorým je Renault Clio je zároveň i druhé najkradnutejšie auto tejto značky. "Najviac prípadov sme zaznamenali v Bratislavskom kraji, v počte 199 ukradnutých vozidiel a v Žilinskom kraji 143," zhrnula Bárdyová.


Naopak, najmenej sa kradlo v okolí Prešova. Najlepšie výsledky mali policajti v Prešovskom a Košickom kraji. Objasnenosť je tam približne na úrovni 70 percent. Najhoršie je na tom Bratislava, kde sa objasnilo 21 percent prípadov. Množstvo áut sa podarilo vypátrať aj členom skupiny HAKA, podľa nich bol ale minulý rok úspešnejší.

"V roku 2019 sme mali nájdených 160 vozidiel. Tento rok bol slabší, pretože tá korona ovplyvnila aj nás, rôzne zákazy vychádzania," povedal Štefan Farkaš, HAKA. Tento rok zatiaľ vypátrali 91 áut. Celkovo ich za tieto dva roky teda našli viac ako 250. Pomáha im pritom aj nová aplikácia "HAKATRON".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy