Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prešovský podnik porušuje opatrenia. Zákazníci nemusia mať rúško a môžu konzumovať v interiéri
Zdielať na

Prešovský podnik porušuje opatrenia. Zákazníci nemusia mať rúško a môžu konzumovať v interiéri

PREŠOV / Zatiaľ, čo mnohé prešovské prevádzky striktne dodržiavajú prijaté opatrenia, majitelia jedného z tamojších podnikov ich vedome porušujú. Napriek pandemickým opatreniam vlády, ktorá rozhodla o obmedzeniach pre reštaurácie a bary s výnimkou terás, sa majitelia spomínanej prešovskej prevádzky rozhodli pre vlastné pravidlá.

"Sa nám vyhrážali pokutami vysokými, zavretím podniku a som povedal, že toto je jediný náš zdroj príjmu a nezavriem podnik," povedal konateľ podniku Jaroslav Maleš. Podnik majú otvorený bez obmedzení, o čom informujú aj pri vstupe do prevádzky. Ich zákazníci môžu konzumovať nápoje aj v interiéri a pri vstupe od nich nevyžadujú ani rúško. Týmito rozhodnutiami majitelia prešovského baru vedome porušujú aktuálne protipandemické opatrenia.


"Keď môžu byť ľudia v autobuse natlačení, v kostole, v kine, tu sa určite nikto nenakazí," myslí si Silvia Malešová, vedúca podniku. "Je to taká mierna forma provokácie," skonštatoval Maleš. "V súvislosti s týmto podnikom polícia už v uplynulom období preverila niekoľko oznámení vo veci podozrenia zo spáchania priestupku na úseku ochrany a podpory a rozvoja verejného zdravia," uviedla hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová. "Ihneď po tomto oznámení naši pracovníci danú situáciu preverujú priamo na mieste," vyjadrila sa regionálna hygienička RÚVZ v Prešove Jana Mýtniková.


V mnohých iných prevádzkach v Prešove to však vyzerá úplne inak. Prijaté opatrenia striktne dodržiavajú, aby mohli fungovať hoci v obmedzenom režime. O ziskoch síce pri takomto podnikaní hovoriť nemôžu, no majú aspoň na zaplatenie účtov. "Na výplaty pre zamestnancov, na odvody, nájom DPH a to je všetko," prezradil vedúci pivárne Miroslav Vrbenský.

"V súčasnej dobe sú právne akty, ktoré sú vydané, platné. Žiadny súd nerozhodol o ich neústavnosti. To znamená, že sú platné a treba ich dodržiavať," uviedol advokát Pavel Hagyari. Majitelia tohto podniku sa však rozhodli pre vlastné pravidlá. Za porušenie prijatých opatrení hrozí fyzickej osobe pokuta 1659 eur a právnickej až 20 tisíc eur.


"Hovorili, že bude to pokutované, zatiaľ sa k tomu ešte nedostalo," povedala Malešová. "Polícia sa prípadom intenzívne zaoberá, vyhodnocuje všetky získané dôkazy," vyjadrila sa Ligdayová. "Ihneď po zistení skutkového stavu a preverení na mieste sa budeme venovať riešeniu situácie v zmysle platného zákona," doplnila Mýtniková. "Keby mi dali likvidačnú pokutu, alebo zavreli podnik, dáme žalobu na Slovensko, posunieme to ďalej," dodal Maleš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy