Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Demokracia nie je anarchia, vyhlásil minister vnútra Mikulec. Na protivládne protesty údajne plánujú prísť aj so zbraňami
Zdielať na
Krimi

Demokracia nie je anarchia, vyhlásil minister vnútra Mikulec. Na protivládne protesty údajne plánujú prísť aj so zbraňami

BRATISLAVA / Protest proti vládnym opatreniam v boji proti koronavírusu otvára celospoločenské otázky. Viacerí sa napriek zákazu zhromaždenia plánujú zúčastniť demonštrácií v symbolický deň 17. novembra. Do bratislavských ulíc a následne pred Úrad vlády okrem bežných občanov plánujú ísť aj poslanci strany Smer-SD, či kotlebovci- ĽSNS. Minister vnútra Roman Mikulec už vopred avizoval, že polícia v prípade nelegálneho zhromaždenia zasiahne.

Minister vnútra Roman Mikulec pripomenul, že nie je ideálny recept na riešenie koronakrízy. "Celú dobu pandémie nerobíme nič iné, len dávame na zreteľ, že sa snažíme chrániť tých najzjraniteľnejších, chránenych a tých, ktorí  o životy bojujú. Aj z tohto dôvodu bol zavedeny núdzový stav a zákaz zhromažďovania," pripomenul minister s tým, že v okolitých krajinách taktiež platí zákaz vychádzania.

Reagoval aj na výzvy opozičných politikov. "Korona si nevyberá a koronu nezaujíma nikoho politický názor," dodal Mikulec. "Ak niekto teraz z opozičných politikov vyzýva ľudí na zhormaždenie, tak pošliapava odkaz 17. novembra. Demokracia nie je o tom, že je anarchia,"  vyhlásil šéf rezortu vnútra. Mikulec uviedol, že disponuje informáciami, že na protest plánujú prísť demonštranti s úmyslom uškodiť či prísť so zbraňami.  "Máme informácie o tom, že mnohi organizátori zajtrajších akcií nemajú vôbec snahu vyjadriť akýkoľvek názor,"  vyhlásil minister.

Epidemiológ Vladimír Krčméry na tlačovej konferencií pripomenul, že mobilita a blízky kontakt len podprujú šírenie nákazy.  "Chcem navrhnúť všetkým čo sme nespokojní, tak odložme tú nespokojnosť," vyhlásil Krčméry. Pripomenul, že samotný epidemiologický efekt zhromaždenia sa ukáže za 2 týždne.

Dočasný policajný prezident Peter Kovařík informoval, že polícia je na zásah pripravená. "Polícia pri takýchto zásahoch je na to, aby chránila verejný poriadok občanov a majetok,"  Pripomenul, že  za útok na verejného činiteľa hrozí trest 12-25 rokov odňatia slobody. "Nemôžeme dovoliť aby sa nám to zvrhlo do násilia a do ulíc," dodal.  O tom v akom zložení sa chystá polícia a ko bude postupovať  sa z taktických dôvodov Mikulec ani Kovařík nechceli vyjadriť. 

Smer-SD vyzýva políciu, organizátor zmenil názor

"Preukážeme 17.novembra otvorený protest za stranu Smer-SD. Nás nemusíte spájať. Ja viem, že niečo si organizuje pán Marček, niečo si organizujú futbaloví ultras, my hovoríme o tom, že podporujeme protesty za predpokladu, že budú demokratické a pokojné," vyjadril sa prednedávnom predseda Robert Fico. Fico neskôr v pondelok poukázal na Nemecko, kde prednedávnom sa stretli tisícky demonštrantov. "Oficiálne oznamujem, že som zvolal poslancov NR SR zajtra o 15:00, pred budovu NR SR pred sochu Alexandra Dubčeka,"  uviedol Fico. Taktiež vyzval všetkých policajtov "aby na minútu odhodili prilby," a uctili si pamiatku. Na rôzne iné mítingy budú chodiť poslanci individuálne. 

Peter Pellegrini na tlačovej konferencií odkázal verejnosti aby sa protestu nezúčastnili a zvolili inú formu protestu. Navrhol ľuďom symbolicky zapáliť sviečku v okne "ako hlas slobody na pamiatku boja za demokraciu, ktorú nám táto vláda postupne berie".

Predseda krajne pravicovej strany Marian Kotleba si posťažoval, že do ulíc boli povolaní aj príslušníci Zboru väzeňskej a justičnej stráže. Príslušníkom zboru odkázal nech ostanú radšej doma. "V tejto súvislosti žiadam všetkých príslušníkov VP a ZVJS, ale aj PZ SR, ktorí nechcú byť ani len nasadení voči občanom, z ktorých daní žijú: ostaňte 17. novembra doma! Je predsa kovid a chrípková sezóna, a bývajú chorí dospelí aj deti," uviedol Kotleba na svojom profile. Samotná polícia neskôr reagovala, že sa jedná o dezinformáciu. 

Uverejnil používateľ Hoaxy a podvody - Polícia SR Pondelok 16. novembra 2020

Jeden z organizátorov protestov, exposlanec Peter Marček dva dni pred ozrejmil, že sa nebude jednať o protest ale o sviečkovú manifestáciu. Na svojom profile vyzýva všetky silové zložky aby nezasahovali na demonštrujúcich. Nariadenia ale zakazujú zhromažďovanie sa viac ako šiestich osôb na jednom mieste. K tomuto faktu upozorňuje aj samotný organizátor. To či sa podarí ustrážiť dodržiavanie opatrení je ale otázne. "Vyzývam národ, všetkých občanov na pokojný a najmä nenásilný pochod v skupinkách cca 6 osôb a s 2 m odstúpmi," píše Marček na facebooku.

S vlastnou iniciatívou prichádza mimoparlamentná SNS. "Rozhodli sme sa preto, osobitne si zorganizovať vlastnú oficiálnu spomienku pri príležitosti 17. novembra 2020. Zorganizujeme si ju ako politická strana v podobe pietneho aktu kladenia vencov na Šafárikovom námestí pri Univerzite Komenského v Bratislave," informovala strana vo svojej tlačovej správe. Medzitým sa na sociálnej sieti ozval aj expredseda parlamentu Andrej Danko, ktorý bol oveľa menej formálnejší. "Drahí občania, 17.novembra sa nemôžeme zhromažďovať. Prechádzať sa a slobodne dýchať však zatiaľ ešte môžeme. No nie?" 

Po provom proteste tohto typu, ktorý sa konal pred Úradom vlády SR 17. októbra, polícia obvinila z obzvlášť závažného zločinu útoku na verejného činiteľa, spáchaného počas núdzového stavu, 31-ročného občana ČR Pavla R. a 31-ročného Martina J. z okresu Poprad. Obvinený občan ČR je momentálne stíhaný väzobne.

"Osoby, ktoré útočili na príslušníkov Policajného zboru, iných verejných činiteľov a techniku, sú podozrivé zo spáchania trestného činu útoku na verejného činiteľa počas núdzového stavu, s predpokladanou sadzbou trestu odňatia slobody na 12 až 25 rokov alebo doživotie," uviedla polícia.

Posledný vládny protest priniesol aj smutné okamihy v podobe mravnej výchovy detí. Spomeňme si preto na tento moment z protestu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy