Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Popradčan ukradol tri keksy. Keďže to urobil počas núdzového stavu, hrozí mu 10 rokov väzenia
Zdielať na

Popradčan ukradol tri keksy. Keďže to urobil počas núdzového stavu, hrozí mu 10 rokov väzenia

BRATISLAVA / 34-ročný Popradčan ukradol v bratislavskej predajni 3 keksy. Keďže to urobil počas núdzového stavu, pre pár eur mu hrozí minimálne 10-ročné väzenie. Takýto prísny trest však už od januára nebude platiť.

Muž mal nakupovať v obchode na Košickej ulici v Bratislave. Za svoj nákup sa však nechystal zaplatiť. V predajni si zobral len 3 keksy v hodnote maximálne pár Eur. Potom, čo prešiel cez pokladňu bez platenia, si ho všimol SBS-kár. Ten už muža z obchodu nepustil a zavolal policajtov. Privolaná hliadka na mieste zistila, že Popradčan už raz kradol, a to len pred pár mesiacmi, tiež v hlavnom meste.


V obchodnom dome na Trnavskej ulici si koncom augusta bez zaplatenia zobral power banku v hodnote 23 Eur. Vtedy však vyviazol s pokutou. Teraz mu hrozí oveľa tvrdší trest. Ak totiž niekto pred vyhlásením núdzového stavu ukradol napríklad potraviny za 200 Eur, hrozili mu maximálne dva roky za mrežami. "Teraz prišlo k tomu, že za vyhláseného núdzového stavu sa aplikuje prísnejšia právna kvalifikácia v prípade trestného činu krádeže, to znamená v rovnakej situácii hrozí páchateľovi dolná hranica trestnej sadzby najmenej 10 rokov," uviedol Jozef Čentéš, vedúci Katedry trestného práva PF UK BA.


Keďže 34-ročný Popradčan kradol v priebehu pár mesiacov druhýkrát, putoval rovno na policajné oddelenie. "Muž je obvinený z obzvlášť závažného zločinu krádeže. Po vznesení obvinenia bol umiestnený do cely policajného zaistenia," vyjadrila sa hovorkyňa KR PZ Bratislava Lucia Mihalíková. Súd ho teraz môže poslať za mreže na 10 až 15 rokov. "Prezidentka považuje takéto tresty za neprimerané. V tejto súvislosti víta nedávne vyjadrenie ministerky spravodlivosti, ktorá avizovala, že navrhne prehodnotenie prísnych sadzieb pri niektorých trestných činoch," povedal hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.


Od 1.januára 2021 však začne platiť novela zákona, vďaka ktorej sa prísnejšie tresty uplatnia len v prípade, ak niekto spácha trestný čin, ktorý bude súvisieť s vyhláseným núdzovým stavom. "To znamená, že keď sa niekto vláme do predajne potravín, odcudzí rožky za 10 Eur, tak mu bude hroziť trest odňatia slobody do dvoch rokov. Ale keby sa po 1.1.2021 niekto vlámal do nemocnice a odcudzil by tam trebárs respiračné rúška alebo nejakú techniku, ktorej účelom je pomôcť tým ľuďom, ktorí majú Covid-19, tak len v takom prípade by sa táto prísnejšia právna kvalifikácia použila," uviedol Čentéš. "Čo sa týka udeľovania milosti, prezidentka môže konať až v prípade, ak sa na ňu so žiadosťou o udelenie milosti obráti niekto, kto je právoplatne odsúdený," dodal Strižinec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy